ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005

Σάββας Σταματιάδης
Φωτ.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΙΤΑΡΑΣ από το Μαλανδρίνο Φωκίδας αγωνίστηκε με αυταπάρνηση για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους κατακτητές ως μέλος του ΕΑΜ. Για την πατριωτική δράση του, μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και αυτός, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στα Γιούρα. Αφησε τη γυναίκα του και τα δυο μικρά κοριτσάκια, απροστάτευτα. Παρακρατικοί τρομοκράτες, αφού βασάνισαν τη γυναίκα του, την έπνιξαν, ενώ ο Θανάσης Μανιτάρας βρισκόταν στην εξορία. Παρά τα χτυπήματα που δέχτηκε, όταν αφέθηκε ελεύθερος, δε σταμάτησε να αγωνίζεται για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη τους προσφέρω 25 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Βύρωνα.

Η ανιψιά τους Κατερίνα Μανιτάρα

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 6 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αξέχαστος και αγαπημένος μας σύντροφος, πατέρας, παππούς, αδελφός και θείος ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ

Εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, από φοιτητής Χημείας έως τα βαθιά γεράματά του, υπηρέτησε αφοσιωμένα από υπεύθυνες θέσεις, πιστά και με ανιδιοτέλεια από τις γραμμές του ΚΚΕ τα πατριωτικά και κοινωνικά ιδεώδη και συμφέροντα του λαού, έχοντας ως κύριο έργο και όχι ως πάρεργο αυτούς τους επικούς και μεγαλειώδεις αγώνες. Από τη δικτατορία του Μεταξά, την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση. Από το Δεκέμβρη του 1944 και έως το τέλος του Εμφυλίου πολέμου. Και από τότε ίσαμε το τέλος της ζωής του, με οδηγό τη μαρξιστική θεωρία που τη μελέτησε σε βάθος καλά στον 15χρονο εγκλεισμό του στα ξερονήσια και στα κάτεργα. Υπήρξε ένας από τους μυριάδες αγωνιστές που το λαϊκό κίνημα ανέδειξε στον τόπο μας για λευτεριά, δημοκρατία, ανεξαρτησία, με όραμα το σοσιαλισμό. Για τη συγκρότηση και δημιουργία της ΕΔΑ υπήρξε ο ακαταπόνητος οργανωτής και εμπνευστής πολύχρονου ενωτικού αγώνα και διατέλεσε για μια μακρόχρονη περίοδο Γραμματέας της Αθήνας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της.

Θανάσης Μανιτάρας
Κατά την πολύχρονη παραμονή του στο Παρθένι της Λέρου πασχίζει να δίνει το αγωνιστικό του «παρών» και στις συνθήκες της μεταπολίτευσης, θυσιάζοντας τη σταδιοδρομία του ως ένας καλός Χημικός και την οικογένειά του. Και, τέλος, τις τρεις τετραετίες (1978 -1990) εκλεγμένος Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας άφησε παρακαταθήκη το παράδειγμά του. Παράδειγμα καλοσύνης και μαχητικότητας στη διεκδίκηση των λαϊκών αιτημάτων, υπευθυνότητας και στήριξης όλων των δημοτών υπεράνω κομματικής τοποθέτησης με πνεύμα σεβασμού και δικαιοσύνης.

Ναι, ο Σάββας όπου και αν υπηρέτησε, είτε στις φυλακές και τα ξερονήσια, είτε σε παράνομες και αντίξοες συνθήκες, παντού γινόταν ολοκαύτωμα για να βοηθήσει όλους σαν να ήταν δικά του παιδιά. Αλλά και στο οικογενειακό και συγγενικό του περιβάλλον και το φιλικό περίγυρο. Κι όπου του δινόταν η ευκαιρία τόνιζε πάντα ότι καθήκον του κάθε αγωνιστή είναι η συγκρότηση της προσωπικότητάς του, η συνολική εικόνα που δίνουμε στους γύρω μας, η ψυχική και πνευματική μας ολοκλήρωση, το ήθος και η ακεραιότητα του χαρακτήρα μας, μακριά από κάθε συμβιβασμό και ανούσια ρητορεία. Δεν τον ξεχνάμε και με την ίδια ένταση μας πονά η απουσία του και το κενό του, έξι χρόνια τώρα.

Στη μνήμη του και με τη συμπλήρωση εξαετίας από το ταξίδι χωρίς επιστροφή, προσφέρουμε ως ελάχιστη συμβολή στην ΚΝΕ για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης 400 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αμαρουσίου.

Γιώργος Φωτιάδης
H οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Συναγωνιστές, σύντροφοι και φίλοι του αποχαιρέτησαν στις 3 Οκτώβρη 2005 τον ΓΙΩΡΓΟ ΦΩΤΙΑΔΗ, μέλος του ΚΚΕ. Τον αγωνιστή, ο οποίος ανάλωσε τη ζωή του και στάθηκε συμπαραστάτης στα προβλήματα και τους αγώνες του ελληνικού λαού για μια καλύτερη ζωή. Τον αγωνιστή πρόεδρο του Κινήματος Ειρήνης στο Μαρούσι. Τον αγωνιστή, που η ζωή και δράση του θα αποτελεί πρότυπο αγωνιστή για τους νέους του Μαρουσίου.

Στη μνήμη του οι συναγωνιστές του του Παραρτήματος Μαρουσίου της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μαρουσίου, 40 ευρώ.