ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλοι δουλεύουν κι άλλοι θησαυρίζουν

Τα επίσημα στοιχεία, όπως οι ισολογισμοί, αλλά και εκθέσεις ή έρευνες (του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών ή ιδρυμάτων) καταγράφουν διεθνώς τους κερδισμένους και χαμένους της παγκοσμιοποιημένης λιτότητας

Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ Τραπεζών έξω από το Ζάππειο κατά τη διάρκεια συνέντευξης εκπροσώπων της κεντρικής τράπεζας
Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2006, που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή και κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια - και σκληρότερη - πολιτική λιτότητας. Μια πολιτική, που - ανεξαρτήτως χρώματος - στηρίζεται στο μοντέλο «άλλοι δουλεύουν κι άλλοι κερδίζουν» με τους εκάστοτε κυβερνώντες και τα συνεταιράκια τους να ...μας «δουλεύουν», υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο μοντέλο πολιτικής είναι αναγκαίο για το ...καλό των εργαζομένων. Ομως τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πολιτικής βεβαιώνουν το αντίθετο. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι το γνωστό φαινόμενο, που θέλει την Ελλάδα να γίνεται πλουσιότερη και τους εργαζόμενους (που παράγουν τον πλούτο και συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ) να γίνονται φτωχότεροι.

Οπως βεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία, χάρη στη συγκεκριμένη πολιτική, που υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο οι μονομάχοι του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία), «οι μεγάλες εταιρίες γίνονται πλουσιότερες» (με τα αφεντικά τους και τους μεγαλομετόχους να θησαυρίζουν καρπώνοντας όλο και μεγαλύτερα μερίσματα), ενώ παράλληλα «οι εργαζόμενοι να γίνονται φτωχότεροι»!

Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού:

Η «παγκοσμιοποίηση» της λιτότητας

Βέβαια, αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που κυριαρχεί σε όλες τις βιομηχανικά αναπτυγμένες - και όχι μόνο - χώρες του κόσμου, οι κυβερνήσεις των οποίων έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν με συνέπεια πολιτική σε όφελος του κεφαλαίου. Ετσι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, σκαρφαλώνουν - χρόνο με το χρόνο - σε όλο και υψηλότερα επίπεδα.

Ετσι:

Και όλα δείχνουν πως «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη». Καθώς οι πολυεθνικές και τα «συνεταιράκια» τους μεγαλοεπιχειρηματίες ξηλώνουν τη μία μετά την άλλη τις κατακτήσεις των εργαζομένων σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη - το μέλλον δε διαγράφεται καθόλου ρόδινο για τους λαούς της Γης.

Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις (που δίνουν το στίγμα), μεθυσμένες από τα τρελά κέρδη, εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων - με την καθήλωση των μισθών, τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, τις μαζικές απολύσεις (που συχνά τις βαφτίζουν «εθελούσιες») κλπ. Συχνά μάλιστα, με πρόσχημα τον «ανταγωνισμό», μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους ή τμήματα παραγωγικών τους μονάδων σε χώρες χαμηλού κόστους (φτηνά μεροκάματα και πρώτες ύλες), πετώντας στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους. Οι πιέσεις των «εχόντων» προς τους «μη έχοντες» γίνονται συχνά ακραίες: Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρίες, όπως η «Siemens» (Ζίμενς) και «Bosch» (Μπος), απέσπασαν πέρσι περισσότερες ώρες εργασίας από τους υπαλλήλους τους, απειλώντας να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους από τη Γερμανία και τη Γαλλία στην Ανατολική Ευρώπη.

Και οι πιέσεις από την ολιγαρχία του πλούτου, για τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των μισθών με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, θα συνεχιστούν - όπως φαίνεται - για αρκετά χρόνια, μέχρι να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων. Οι συντονισμένες πιέσεις της διεθνούς ολιγαρχίας του πλούτου, θα συνεχιστούν - εκτός αν το λαϊκό κίνημα αναπτυχθεί και ανατρέψει νωρίτερα τα σχέδιά τους - μέχρι τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία θα φτάσει σε ένα επίπεδο όπου οι εργαζόμενοι αυτών των χωρών θα αρχίσουν να εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις, περιορίζοντας τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να τους χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης των συναδέλφων τους στις πλουσιότερες χώρες.


Κείμενα:
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ