ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Σαφάρι» εναντίον κτηνοτρόφων

Απειλούνται με κατασχέσεις για την κάλυψη των αξιώσεων της Τράπεζας

Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005

Την εξόντωση πολλών μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ανέλαβε για μια ακόμα φορά η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ), παραγγέλνοντας στα Δημόσια Ταμεία, κατόπιν οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών, να βγάλουν στο «σφυρί» περιουσιακά στοιχεία κτηνοτρόφων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς αυτή. Ουσιαστικά, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας τους δυσβάσταχτα χρέη.

Τα Δημόσια Ταμεία, λοιπόν, ύστερα από την εντολή που πήραν για βεβαίωση των τόκων και των ληξιπρόθεσμων χρεών, προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων χρεωμένων κτηνοτρόφων. Πρόκειται για κτηνοτρόφους, που δεν είχαν υπαχθεί στη διαβόητη ρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2001, για τα πανωτόκια εξαιτίας των απαγορευτικών όρων και προϋποθέσεων που έθετε και αφού δεν προέβλεπε χαριστική περίοδο στην περίοδο των δόσεων ώστε να τους δώσει μια οικονομική ανάσα. Ταυτόχρονα, η ΑΤΕ, όρισε υψηλά επιτόκια που έφτασαν μέχρι και το 11% με τους τόκους ποινής και καθόρισε στα 15 χρόνια την περίοδο αποπληρωμής με αποτέλεσμα να μην μπορούν ν' ανταποκριθούν οι χρεωμένοι κτηνοτρόφοι.

Ετσι, η «θηλιά» των χρεών που κρεμάστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι έτοιμη να «πνίξει» κι άλλους κτηνοτρόφους, αποδεικνύοντας τη μεγίστη υποκρισία και των δύο κομμάτων που πολλές φορές, κυρίως στις προεκλογικές περιόδους, υπόσχονται αντιμετώπιση του προβλήματος και «κοκορομαχούν», μάλιστα, για τα μάτια του κόσμου. Αναδεικνύει δε, την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ, που επιβάλλει υψηλά επιτόκια δανεισμού και επιβαρύνει τα χρέη των οφειλετών με υπέρογκους τόκους υπερημερίας. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι όλες ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών που έγιναν κάτω από την πίεση των αγροτών, ήταν αναποτελεσματικές για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, η χρεοκοπία των οποίων έχει πάρει μαζικές διαστάσεις. Και το πρόβλημα θα εντείνεται συνεχώς, όσο εφαρμόζεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, από τις ελληνικές κυβερνήσεις, που μόνο με την ανάπτυξη μαζικών αγώνων μπορεί ν' ανατραπεί.