Τίμησαν τον Λ. Αρσενίου
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005

Ο Λ. Αρσενίου (στη μέση) στην εκδήλωση προς τιμή του
Τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφο και συγγραφέα Λάζαρο Αρσενίου, τίμησαν με κοινή εκδήλωσή τους η Κίνηση για την Επιστήμη-Διανόηση-Καλλιτεχνική Δημιουργία (ΚΕΔΙΚΑ) και το Δημοτικό Ωδείο, (ΔΩΛ), στη Λάρισα. Στην εκδήλωση (στην αίθουσα του ΔΩΛ) παρουσία πολλών Λαρισαίων, ο Λάζαρος Αρσενίου, από τους πρωτοπόρους του ΕΑΜικού κινήματος στη Θεσσαλία, τιμήθηκε για τους αγώνες του, για τη μεγάλη προσφορά του στην ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής και ιδιαίτερα της αντιστασιακής εποποιίας του Θεσσαλικού Λαού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Β. Σιουζουλής, εκπρόσωπος της ΚΕΔΙΚΑ και στο συγγραφικό έργο του Λάζαρου Αρσενίου, αναφέρθηκε ο Τρ. Γεροζήσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι ιστορικό. «Ο Λάζαρος, ειδικά για τη δεκαετία του 1940 είναι κινούμενο αρχείο» τόνισε, σημειώνοντας πως «η συγγραφή ιστορίας, προϋποθέτει πέρα από την ικανότητα του "γράφειν", την ικανότητα της έρευνας, της αντίληψης του παρελθόντος μέσα από ντοκουμέντα και διηγήσεις, την ικανότητα να ξεκαθαρίζει ο συγγραφέας, τα μη αντικειμενικά, τα μη αληθινά της γραπτής ή προφορικής μαρτυρίας».

Αποσπάσματα από βιβλία του διάβασε ο ηθοποιός Γιάννης Τότσικας, ενώ το λόγο πήρε και ο τιμώμενος για να αναφερθεί στα μηνύματα του ΕΑΜικού απελευθερωτικού αγώνα, επισημαίνοντας πως «και στην εποχή μας η αντίσταση αποτελεί εθνική ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

Στη συνέχεια ο Λ. Αρσενίου, δέχτηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση την τιμητική πλακέτα που του απένειμε η πρόεδρος της ΚΕΔΙΚΑ Γιώτα Ζάγουρα. Ακολούθησαν τραγούδια της μεικτής χορωδίας του ΔΩΛ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων της Λάρισας, καθώς και οι Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ. Επίσης, χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε, ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941 - 44, εκφράζοντας τη χαρά της διοίκησης του συνδέσμου «για την επάξια βράβευσή του, η οποία αντανακλά και στα πρόσωπα των συναγωνιστών, των Θεσσαλών αντιστασιακών δημοσιογράφων».