Αναγκαστική παραίτηση Μαντούβαλου
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005

Eurokinissi

Για να μη γίνει «τροχοπέδη έστω και στο παραμικρό στον πρωθυπουργό», παραιτήθηκε από την ΚΟ της ΝΔ ο Π. Μαντούβαλος
Σε αναγκαστική παραίτηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υποχρεώθηκε ουσιαστικά ο βουλευτής της ΝΔ Π. Μαντούβαλος, προκειμένου να μη χρεωθεί συνολικά η κυβέρνηση «σκοτεινές πλευρές» της δράσης του δικηγορικού γραφείου του.

Οπως και στην περίπτωση Ρεγκούζα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποδοκίμασε δημόσια το γαλάζιο βουλευτή αλλά στην πραγματικότητα του έδειξε το δρόμο της εξόδου από την ΚΟ, εξαιτίας των αποκαλύψεων για τη συμμετοχή συνεργάτη του στην υπόθεση Καλούση.

Αν και αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου είχε προσφέρει «ανεπίσημη» κάλυψη στον Π. Μαντούβαλο διαρρέοντας ότι θεωρεί ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που είχε δώσει, στη συνέχεια τον «άδειασε», αν και όλα τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ σε όλους τους τόνους διαβεβαίωναν ότι δεν είχαν εμπλακεί στην υπόθεση και ότι ήταν μια αυστηρά προσωπική επιλογή του βουλευτή.

«Είναι καθαρά προσωπική του επιλογή για την οποία ο κ. Μαντούβαλος δεν είχε ενημερώσει κανέναν», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας ότι δεν απομένει παρά να σεβαστεί την απόφασή του...

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο βουλευτής της Α' Πειραιά εξήγησε ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην κυβέρνηση, λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, ενώ δε δίστασε να ενοχοποιήσει τους άλλους βουλευτές της ΝΔ στον Πειραιά για τη χτεσινή εξέλιξη.

«Δεσμεύτηκα ότι δε θέλω να γίνω τροχοπέδη έστω και στο παραμικρό στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση και στον κόσμο που με στήριξε ως βουλευτή της ΝΔ, έστω κι αν δε φταίω στο παραμικρό. Ελπίζω στο πρόσωπό μου να σταματήσει αυτή την αθλιότητα», τόνισε.

Παράλληλα, ο Π. Μαντούβαλος άφησε αιχμές για εσωκομματικά μαχαιρώματα. «Στο πρόσωπό μου οι τοπικές εσωκομματικές κόντρες στον Πειραιά δεν είχαν έλεος. Κάποιοι δεν τήρησαν ούτε τα προσχήματα» σημείωσε. «Κουράστηκα, απογοητεύτηκα μ' αυτήν την ανάγωγη κομματική συμπεριφορά». Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή το θέμα δεν έχει σχέση με τον ανασχηματισμό ούτε με τις δημοτικές εκλογές, καθώς όπως είπε δε διεκδίκησε υποψηφιότητα για το Δήμο Πειραιά.

Πάντως τα εσωκομματικά μαχαιρώματα εκδηλώθηκαν χτες όταν άλλος βουλευτής Πειραιά της ΝΔ, ο Παναγ. Μελάς δήλωσε χτες (στον «9,89») πριν την παραίτησή Μαντούβαλου, πως «οι πληροφορίες λένε ότι εντός της εβδομάδας θα αποκαλυφθεί και άλλος δικηγόρος του γραφείου του (σ.σ. του Μαντούβαλου) που έχει σχέση με αυτό το παρακύκλωμα, μου έχουν πει το όνομα, αλλά δεν μπορώ να το πω. Αν υπάρχουν τέτοια γεγονότα αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλέον ήταν μονόδρομος η παραίτησή του γιατί ο Καραμανλής έχει πει ότι δε δέχεται έκπτωση στα θέματα διαφθοράς».

Ο δήμαρχος Πειραιά, επίσης, Χρ. Αγραπίδης, με ανακοίνωσή του σημειώνει πως δεν εμπλέκεται στην υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά την πέτρα του σκανδάλου, όπως αποκαλύφθηκε από το «Βήμα», ο συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο του Π. Μαντούβαλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτου, κατηγορείται για δωροδοκία του πρώην προέδρου Πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση, καθώς κατέθεσε 7 εκατ. δραχμές σε λογαριασμό του αποπεμφθέντος δικαστικού.

Ο Χ. Χατζηπαναγιώτου αρνείται ότι πρόκειται για δωροδοκία και υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα κατέθεσε σε λογαριασμό του Καλούση μετά από εντολή άλλης δικηγόρου του γραφείου του Μαντούβαλου.