ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανική προτεραιότητα η ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας

Βαθαίνει η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ

Πέμπτη 8 Ιούνη 2000

Associated Press

H M.Oλμπράιτ με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών
ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σοβαρή πιθανότητα αναθέρμανσης των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών «διαβλέπει» η αμερικανική διπλωματία, η οποία, όμως, κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον αποτελεί η επίτευξη οριστικής «ειρηνευτικής συμφωνίας» ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας του Μπιλ Κλίντον. Εντούτοις, ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, το μέλλον δε φαντάζει ιδιαιτέρως ευοίωνο.

Χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και με αγεφύρωτες όλες τις υπάρχουσες διαφωνίες ολοκλήρωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ την περιοδεία της στην περιοχή. Η Ολμπράιτ μετέβη, χτες, στο Κάιρο, όπου ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και είχε σύντομη συνάντηση με το Σύρο ομόλογό της Φαρούκ αλ Σάραα. Λακωνικές, συγκρατημένα θετικές και άκρως σιβυλλικές ήταν οι δηλώσεις και των δύο μετά το τέλος της συνάντησης. Ο αλ Σάραα αρκέστηκε να εκφράσει ελπίδες αναβίωσης του διαλόγου, ενώ η Ολμπράιτ επανέλαβε ότι θα πρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμορφωθούν με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Παρ' όλα αυτά, νέα εμπόδια προβάλλουν στον αμερικανικό στόχο για ολοκλήρωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας με τη νέα κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ. Χτες, με ψήφους 61 υπέρ και 48 κατά, εγκρίθηκε από την Κνεσέτ, στην πρώτη ψηφοφορία, η πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη νέων εκλογών. Για να οριστικοποιηθεί η απόφαση θα πρέπει να λήξουν με ανάλογα θετικό αποτέλεσμα και άλλες 2 ψηφοφορίες, ενδεχόμενο, που δε μοιάζει απίθανο, καθώς το χάσμα ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και το υπερορθόδοξο εβραϊκό συγκυβερνών κόμμα «ΣΑΣ» παραμένει μεγάλο.