ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Με ... καραβάκια στη στεριά»

Ανοχύρωτο παραμένει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης απέναντι στις πλημμύρες

Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005

Motion Team

Μόνοι τους οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν
Δεκαετίες τώρα, το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να παραμένει ανοχύρωτο απέναντι στα «καιρικά φαινόμενα», έντονα ή μικρότερης έντασης. Ιδιαίτερα μετά το 1997 και την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε περισσότερο από το μισό περιαστικό δάσος Σέιχ Σου.

Στην πλειοψηφία τους, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που διεκδικούν οι φορείς, παραμένουν στα συρτάρια και περιμένουν μάταια τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να δώσουν το «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους. Τα έργα αυτά, που ικανοποιούν επείγουσες ανάγκες του λαού, δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνώντων, καθώς δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, ούτε προσφέρονται για προεκλογική κατανάλωση. Μοιραία, λοιπόν, μια μπόρα είναι αρκετή για να πλημμυρίσουν σπίτια, καταστήματα, δρόμοι. Και ο χειμώνας είναι μπροστά.

Τα άσχημα καιρικά φαινόμενα έπαψαν προ πολλού να αποτελούν πειστικό άλλοθι για τα προβλήματα που προκαλούνται στο λαό της Θεσσαλονίκης. Μόνοι υπεύθυνοι είναι η εγκληματική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η εγκληματική συναίνεση των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση, που χρόνια τώρα αρκούνται στα ΘΑ των κυβερνώντων και αρνούνται να διεκδικήσουν αποφασιστικά την υλοποίηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Κωμικοτραγικά


Motion Team

Η ευθύνη της αντιπλημμυρικής προστασίας από το 2002 έχει φύγει από την ΕΥΑΘ ΑΕ, στο πλαίσιο της επιλογής ιδιωτικοποίησής της και απαλλαγής της από κάθε δράση, που θα επιβαρύνει το χαρτοφυλάκιό της και θα την κάνει απωθητική απέναντι στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η ευθύνη περιήλθε στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ομως, η ΕΥΔΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της, γιατί δεν έχει ούτε τα απαραίτητα χρήματα, ούτε υποδομές και προσωπικό. Η Νομαρχία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης εμφανίζονται να μη φέρουν καμία ευθύνη.

Τα υπουργεία δε χρηματοδοτούν με τα αναγκαία κονδύλια τα 10 έργα άμεσης προτεραιότητας που έχει ζητήσει επιτακτικά το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων είναι:

Τα αντιπλημμυρικά έργα στο Σέιχ Σου καθυστερούν εγκληματικά (μόλις πριν από λίγες μέρες, προκηρύχτηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του Ελαιορέματος).

Motion Team

Πριν από λίγες μέρες, στη Μηχανιώνα οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές
Το παντορροϊκό (όμβρια νερά και ακάθαρτα λύματα διοχετεύονται στους ίδιους αγωγούς) σύστημα που έχει η Θεσσαλονίκη μόνο την προστασία της πόλης δεν εξασφαλίζει, αφού όλα τα νερά καταλήγουν στον κεντρικό αγωγό και στη συνέχεια στο βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος δεν είναι ικανός να επεξεργαστεί το μεγάλο όγκο των υδάτων που κατεβαίνει σε περιπτώσεις δυνατής βροχής.

Ετσι, συχνά οι πολίτες βλέπουν τα καπάκια των φρεατίων να πετάγονται και φυσικά να πλημμυρίζουν οι δρόμοι, τα καταστήματα και τα σπίτια τους. Τελευταία, για να μην πλημμυρίζει η πόλη, κλείνουν τους αγωγούς για το βιολογικό, και διοχετεύουν τα νερά στο Θερμαϊκό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ξαναγίνει χαβούζα.

Επιπλέον πρόβλημα για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παραμένει ο καθαρισμός των 35.000 φρεατίων όμβριων υδάτων. Αν και έγινε η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τον καθαρισμό των φρεατίων από το ΠΕΧΩΔΕ στην ΕΥΑΘ ΑΕ, δεν έχει δοθεί η πίστωση 7 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η σύμβαση για υπηρεσίες που προσέφερε η ΕΥΑΘ την περίοδο 2001-2004, καθώς και τα κονδύλια ύψους 3 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να καταβάλλονται κατ' έτος.

Διαγωνισμός για ...εξωλέμβιες

«Στο νέο προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης θα προτείνουμε να υπάρχει ειδικός κωδικός, ώστε μέσα από Διεθνή Διαγωνισμό να προχωρήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε δύο βασικά μέτρα: Πρώτο μέτρο θα είναι η αγορά εξωλέμβιων και δεύτερο μέτρο η εκπαίδευση των Θεσσαλονικέων στη ναυσιπλοΐα», λέει στο «Ρ» ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα». Και πρόσθεσε, ως επιμύθιο, πως «οι αρμόδιοι, με την πολιτική "αναρμοδιότητα" που τους κατέχει, θα διατηρήσουν το πρόβλημα, διότι άλλη μια φορά θα αποδείξουν με την εφαρμοζόμενη πολιτική τους πως έχουν βάλει τη ζωή των πολιτών της Θεσσαλονίκης να κινείται μέσα στα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα των εργολάβων».


Motion Team

Ο Αγ. Σαχίνης ξεκαθαρίζει πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, η λύση θα έρθει μέσα από την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών οργανισμών και τον προσδιορισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών ως κοινωνικών αγαθών. Μάλιστα, σημείωσε πως στη λειτουργία αυτών των Οργανισμών και στη διαχείρισή τους καθοριστική συμμετοχή θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια Αυτοδιοίκηση, που θα είναι αποφασισμένη να συγκρούεται με τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και θα παλεύει για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Εργα για τις λαϊκές ανάγκες

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ από καιρό έχει προειδοποιήσει πως η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ κλπ.) μόνο καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει για το λαό και τους εργαζόμενους της πόλης. Εχει σημειώσει και τις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης, που προκύπτουν μέσα από το πλαίσιο λειτουργίας της (ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών - ανάθεση έργων σε εργολάβους), σχετικά και με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται (καθαριότητα). Εχει μιλήσει για τις ευθύνες σχετικά με την καθυστέρηση των έργων αναδάσωσης στο Σέιχ Σου, το μπάζωμα των ρεμάτων, κλπ.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, και να σταματήσει να δείχνει ανοχή στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στη λαϊκή οικογένεια. Να διεκδικήσει μαζικά, συντονισμένα, μέσα από ένα κοινό μέτωπο, τα δικαιώματά του για μια ζωή ανθρώπινη, σε μια πόλη, σε μια περιοχή, που οι υποδομές της θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ