ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΕΚΟ
Εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης με κατάργηση της μονιμότητας
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005

Eurokinissi

Τη μετατροπή όλων των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ σε Ανώνυμες Εταιρίες, παράλληλα με την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων σε αυτές, προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο που διέρρευσε σε κυριακάτικες εφημερίδες το υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους, αφού, με βάση τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, το επόμενο βήμα μετά την «εξυγίανση» των ΔΕΚΟ είναι η παράδοσή τους (καθαρές από χρέη και άλλες υποχρεώσεις) στους ιδιώτες.

Και ενώ με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επέρχονται νέα πλήγματα σε βάρος των εργασιακών σχέσεων αλλά και συνολικά της κοινωνίας - η οποία θα έχει πλέον απέναντί της Ανώνυμες Εταιρίες οι οποίες θα κυνηγούν το κέρδος - η πλειοψηφία των ΜΜΕ ασχολείται με την αντιπαράθεση που προκλήθηκε ανάμεσα στους υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη και Μ. Λιάπη. Αντιπαράθεση, η οποία αποτελεί αντανάκλαση και μπορεί να ερμηνευτεί μόνο υπό το πρίσμα των αντιτιθέμενων επιχειρηματικών συμφερόντων που πολιορκούν και έχουν βλέψεις στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Στα πλαίσια αυτά, ο Μ. Λιάπης φέρεται να δηλώνει - ανεπίσημα - ότι «είναι ανάγωγο να μαθαίνω για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ από διαρροές προς τον Τύπο», καθώς το υπουργείο Μεταφορών έχει υπό την ευθύνη του πολλές από τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό. Ανταπαντώντας στα παραπάνω, με δηλώσεις «κύκλων» του, ο Γ. Αλογοσκούφης υποστηρίζει πως «την κεντρική επιλογή και την ευθύνη για το νομοσχέδιο των ΔΕΚΟ την έχει το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο ασχολείται με την ουσία των πραγμάτων και όχι με την παραπολιτική», προκαλώντας έτσι νέα απάντηση του «περιβάλλοντος» του υπουργού Μεταφορών, το οποίο επιχείρησε να ερμηνεύσει τη λέξη «παραπολιτική»... Φυσικά, και οι δύο υπουργοί δε διαφωνούν για την ουσία των προωθούμενων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αλλά για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην υλοποίησή τους.

Με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων: