Με γνώση και ικανότητα να καταλάβουμε
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005

Πώς θα δουλέψει πιο αποτελεσματικά το Κόμμα στη νεολαία; Το ζήτημα της μεθοδολογίας ήταν ένα από τα ζητήματα, στο οποίο στάθηκε η ομιλία στο κλείσιμο της συζήτησης. Είπε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα:

«Αρκετοί σύντροφοι συγκέντρωσαν την προσοχή τους στις μορφές, στο περιεχόμενο, στη μεθοδολογία. Είπαν μάλιστα μερικοί σύντροφοι να δούμε και μεθοδολογικά το ζήτημα, πώς θα προσεγγίσουμε, θα βοηθήσουμε και θα επιδράσουμε, χωρίς να υποκαθιστούμε, στη συνείδηση και στη δράση των μελών την ΚΝΕ. Σε αυτό το ζήτημα θέλει ακόμα πολλή δουλιά. Αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα με δέος και φόβο. Ή, να κυριαρχήσει στην αντίληψή μας αυτό που οι αστοί και οι μικροαστοί για διαφόρους λόγους διαδίδουν ότι η νεολαία δεν μπορεί να πολιτικοποιηθεί. Αυτά ισχύουν ως ένα βαθμό, αλλά πώς; Κάτω από την επίδραση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής ιδεολογίας και προπαγάνδας. Η σημερινή νεολαία δεν είναι διαφορετική από την προηγούμενη, ή, από τις προηγούμενες γενιές, υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες. Ισα - ίσα σήμερα έχει περισσότερες προϋποθέσεις μιας πιο βαθιάς ριζοσπαστικοποίησης. Είναι άλλο πράγμα να καταβάλλουμε εμείς προσπάθειες να δούμε πώς θα προσεγγίσουμε τη νεολαία. Θα συμφωνήσω με τη φράση που χρησιμοποίησε μία σ., τη μαιευτική μέθοδο. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε τα στελέχη της ΚΝΕ που είναι 2-3 χρόνια με δεδομένο ότι αυτά όλα τα ξέρουν, ή ότι όφειλαν να ξέρουν. Δεν είναι εύκολο, παίρνοντας υπόψη και τι ανατροπές και τι συγχύσεις περιέχει η τελευταία δεκαπενταετία. Η νεολαία δε ζητά από μας να μετατραπούμε σε νέους και να κάνουμε τους νέους, ούτε να ντύνεται κάποιος σαν τη νεολαία, ούτε να μιλά νεανικά, να χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο της νεολαίας.

Με βάση την πείρα τους

Πρέπει να έχουμε γνώση, ικανότητα, μεθοδολογία να την καταλάβουμε και να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να τη θεωρούμε δεδομένη...«είναι στέλεχος της ΚΝΕ, άρα τα ξέρει όλα». Και ας μην μπερδευόμαστε. Υπάρχουν σύντροφοι στο Κόμμα, οι περισσότεροι από μας, αν θέλετε, με χαμηλότερο μορφωτικό, ιδεολογικό, πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τις ανάγκες. Παρ' όλα αυτά η συνεχής μας δράση, η μακρόχρονη εμπειρία που μας έδωσε η συμμετοχή στο Κόμμα και σε σημαντικούς ταξικούς αγώνες μας έχει αποκρυσταλλώσει ένα ορισμένο επίπεδο γνώσης και πείρας χωρίς να έχουμε βαθιά γνώση όλων των συστατικών της κοσμοθεωρίας. Αλλά στο νέο άνθρωπο λείπει και η γνώση αντικειμενικά και λείπει και η αποκρυστάλλωση μιας εμπειρίας που του δημιουργεί σταθερές πεποιθήσεις. Αν αυτό το έχουμε καθαρό στο κεφάλι τότε θα δουλέψουμε όπως αρκετοί σ. είπαν χωρίς να αναιρούμε τον καθοδηγητικό μας ρόλο απέναντι στην ΚΝΕ.

Να βοηθήσουμε τη νεολαία να δουλέψει την πείρα της και να φτάνει σε μια απόφαση, βλέποντας τον εαυτό της ότι συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Δεν της επιβάλλουμε μια άποψη αλλά η ίδια με τη δική μας μεθοδολογία καταλήγει σε μια συγκεκριμένη, δουλεμένη εμπειρία ή άποψη που θα τη βοηθήσει να πάει παραπέρα. Πρέπει να το πάρουμε σοβαρά αυτό υπόψη, θέλει μια διαφορετική μεθοδολογία από ό,τι δουλεύουμε σε μεγάλες ηλικίες. Αυτό δεν οδηγεί από καμιά πλευρά σε παραίτηση του Κόμματος να διαπαιδαγωγήσει κομμουνιστικά τη νεολαία και να τη βοηθήσει να αφομοιώσει την κοσμοθεωρία.

Η νεολαία θα μας κρίνει αυστηρά, όταν αδιαφορούμε, ή, όταν είμαστε ανυπόμονοι, ή, όταν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις δυσκολίες που έχει».