«Αμφιτρύων» κατά φον Κλάιστ
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005

Ξεκινούν σήμερα οι παραστάσεις του έργου του Χάινριχ φον Κλάιστ, «Αμφιτρύων», στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Αμόρε», σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.

Ο «Αμφιτρύων», το δεύτερο έργο του Κλάιστ που εκδόθηκε (1807), τιτλοφορείται στην προμετωπίδα του ως «κωμωδία κατά τον Μολιέρο». Μ' αυτόν το χαρακτηρισμό, ο Κλάιστ καλεί τον αναγνώστη όχι μόνο να συγκρίνει το έργο του με το ομότιτλο του Μολιέρου, αλλά και να το εντάξει σε μια συγκεκριμένη κωμική παράδοση. Ο Κλάιστ αναμειγνύει επιδέξια μια σειρά κωμικών στοιχείων, αλλά το έργο απέχει πολύ από τη συμβατική κωμωδία. Ο Αμφιτρύων θίγει μια σειρά από σοβαρά θεολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα και τοποθετεί τους ήρωές του σε μια κατάσταση βαθιάς αυτοαμφισβήτησης, σε σημείο που να δοκιμάζεται σε ακραίο βαθμό η αυτοσυνείδηση και η πνευματική τους υγεία. Βέβαια, η δράση προσφέρει μια αίσια κατάληξη για τον επώνυμο ήρωα του έργου, αλλά η τελική του στιγμή είναι μια πολύ πιο βαθιά διφορούμενη κραυγή της ηρωίδας του. Τριάντα εννέα θεατρικά έργα έχουν γραφτεί με αφορμή το μύθο του Αμφιτρύωνα.

Παίζουν: Αννα Μάσχα, Μαρία Σκουλά, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Νταλιάνης, Κοσμάς Φοντούκης, Θανάσης Δήμου, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Δημήτρης Κουτρουβιδέας.

Η σημερινή και αυριανή παράσταση έχουν τη μορφή προ-παράστασης, με εισιτήριο 10 ευρώ. Η αυριανή παράσταση αρχίζει στις 8 μ.μ. και μετά από αυτή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.