ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διεργασίες, «εσωτερικές» διαφωνίες και επιθέσεις
Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005

Associated Press

Από βομβιστική επίθεση στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την «παράταση της παραμονής των ξένων δυνάμεων στη χώρα του», ζητά με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, επικαλούμενος την αδυναμία των ιρακινών δυνάμεων να αναλάβουν το καθήκον της ασφάλειας της χώρας. Το ζήτημα θα κριθεί συντόμως, καθώς στα τέλη του έτους λήγει η «νομιμοποιημένη» παραμονή των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ από τον ΟΗΕ. Πάντως, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, με Αμερικανούς αξιωματικούς να παραδέχονται ότι ο Οκτώβρης αποδείχτηκε ένας από τους αιματηρότερους μήνες για τις δυνάμεις τους, καθώς καταμετρούν 93 νεκρούς. Οι ίδιοι υποστήριξαν, επίσης, ότι ο αυξημένος αριθμός των απωλειών τους οφείλεται και στη «βελτίωση των τεχνικών και της τακτικής» των ανταρτών.

Την ίδια ώρα, στο Κιρκούκ, ένας, πιθανότατα, 10χρονος γινόταν το πρώτο παιδί καμικάζι αυτοκτονίας. Στόχος της επίθεσης ήταν ο τοπικός διοικητής της αστυνομίας, που τραυματίστηκε σοβαρά. Στην περίμετρο της Βαγδάτης, πραγματοποιήθηκαν 4 βομβιστικές επιθέσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν, συνολικά, 2 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκαν 4. Στο Μπαϊτζί, αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά 6 Ιρακινών εργολάβων που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις, σκοτώνοντας τους 4.

Τέλος, η «αλ Κάιντα», με ηλεκτρονική της ανακοίνωση, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να δικάσει τους 2 Μαροκινούς διπλωματικούς υπαλλήλους, που διατείνεται ότι έχει απάγει εδώ και αρκετές μέρες. Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν 500 κρατουμένους «για μη βίαια εγκλήματα», από τις φυλακές Αμπού Γράιμπ, σε «ένδειξη καλής θέλησης», όπως τόνιζαν, ενόψει του τέλους του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Διαφωνίες για Συρία, εμπλοκές στην «ανοικοδόμηση»

Υπέρ της μη χρησιμοποίησης του ιρακινού εδάφους, υπό οποιονδήποτε τρόπο, σε επίθεση κατά της Συρίας ή οποιασδήποτε άλλης αραβικής χώρας τάχθηκε, χθες, ο Ιρακινός «Πρόεδρος», Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ο Ταλαμπανί υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, θα λυθεί με συνομιλίες μεταξύ των αδελφών», αλλά παραδέχτηκε ότι δεν έχει «την εξουσία» να επιβάλει τη δική του άποψη, ούτε στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και στις κατοχικές δυνάμεις. Λίγες μόλις ώρες αργότερα, η διαπίστωση Ταλαμπανί επιβεβαιωνόταν, καθώς ο «υπουργός» Αμυνας, Σααντούν αλ Ντουλάιμι, εξαπέλυε άλλη μια δριμεία λεκτική επίθεση κατά της Δαμασκού για «απροθυμία ελέγχου των συνόρων και παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ», επαναλαμβάνοντας, δηλαδή, την αμερικανική φρασεολογία και επιχειρηματολογία.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, χθες, δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Κογκρέσου, όπου αναφέρεται ότι τα έργα «ανοικοδόμησης» του Ιράκ έχουν καθυστερήσει σε σημείο τέτοιο που συχνά ματαιώνονται, εξαιτίας της αδυναμίας των κατοχικών δυνάμεων, αλλά και των ιδιωτικών μισθοφορικών εταιριών να διατηρήσουν την ασφάλεια σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στην έκθεση τονίζεται ότι από το Μάρτη του 2003 έχουν σκοτωθεί 120 Αμερικανοί μισθοφόροι στο Ιράκ και ότι, πλέον, το 25% των 30 δισεκατομμυρίων, που το Κογκρέσο έχει εγκρίνει για «τα έργα ανοικοδόμησης», χορηγείται στην «ασφάλεια».