«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Δικομματική συναίνεση στις απαιτήσεις των Βρυξελλών

Βάζουν «ταφόπλακα» στο άρθρο 14 του Συντάγματος, κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005

Eurokinissi

Τη συναίνεση, κάτω από την «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην μπουν έστω κάποιοι φραγμοί στην επιχειρηματική ασυδοσία των ιδιοκτητών ΜΜΕ, κατήγγειλαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος, επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για το θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, λέγοντας πως «πιστεύουμε ότι το σύστημα το κοινωνικο-οικονομικό αναπαράγει το φαινόμενο», οπότε μπορούν να ληφθούν «μόνο μέτρα περιορισμού, με πρόσκαιρο αποτέλεσμα». Οπως τόνισε, τα όποια μέτρα «σταματούν εκεί που αρχίζει η ανταγωνιστικότητα και η ελεύθερη αγορά». Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είναι «να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στον επιχειρηματία, να έχει επιχειρήσεις, καράβια, τράπεζες, να είναι και αγρότης και βεβαίως να έχει και μέσα μαζικής ενημέρωσης, αρκεί να μη διαπράττεται αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου, δηλαδή δωροδοκία ή ενεργητική διαφθορά». Πρόσθεσε μάλιστα πως πιστεύουμε ότι «μπορούσε σε επιμέρους ζητήματα να υπάρξει ένα φρένο», γι' αυτό συμφωνήσαμε στο άρθρο 14 και «συμβάλλαμε στο να υπάρξει κάποια νομοθεσία». «Τώρα - συνέχισε - βλέπουμε να σβήνονται τα πάντα. Να συντάσσεται και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τη λογική ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, παρά μόνο όταν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για δωροδοκία» και να «καταργείται το γενικό ασυμβίβαστο», άρα και να «μπαίνει ταφόπλακα στο άρθρο του Συντάγματος».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «δεν ξεκαθαρίζει επί του νομοσχεδίου ποια είναι η θέση του και για το δικό του νόμο όπως είχε ψηφιστεί», επισημαίνοντας ότι εξέφρασε την πολιτική του θέση σύμφωνα με την οποία «πρέπει να αναθεωρηθεί επί το χειρότερο το άρθρο 14 του Συντάγματος», συμπληρώνοντας ότι «θέλω μια δήλωση και από την κυβέρνηση για το θέμα», αφού, όπως είπε, δεν έχει ξεκαθαριστεί με σαφήνεια στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια διαρκή επιτροπή ποια είναι η άποψή της. Εύστοχα μάλιστα σημείωσε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «είναι "βασικός μέτοχος" ο κ. Παπανδρέου στο θέμα του πώς αντιμετωπίζεται η όλη υπόθεση του βασικού μετόχου. Δεν ξεφεύγει το ΠΑΣΟΚ με το να λέει γενικές διακηρύξεις».

Επίσης, αναφερόμενος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι «θα συνεχιστεί η διαπάλη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων για την πίτα της ενημέρωσης», αλλά «θα μετατεθεί στα προσεχή νομοσχέδια για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση». Αναρωτήθηκε ρητορικά «τι γίνεται όμως για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό;» αναφερόμενος στον περιορισμό της παρουσίας του ΚΚΕ στα ιδιωτικά αλλά και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την ίδια ώρα που «μόνο υποδείξεις κάνει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο»...

Τέλος, αναφερόμενος στα επί μέρους άρθρα του νομοσχεδίου τόνισε ότι «περιορίζεται η έννοια των παρένθετων προσώπων» παράλληλα «περιορίζονται δραστικά τα πρόστιμα», ενώ «αυξάνει ο κύκλος των επιχειρήσεων που δε θα ονομαστικοποιούνται οι μετοχές. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που θα παίρνουν άδεια για ΜΜΕ με δυνατότητα να έχουν μετοχές και σε άλλα ΜΜΕ».

«Ανταγωνίζεστε, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, αν το άρθρο 14 παράγραφος 9, ο ένας θα το σβήσει με "μπλάνκο" και ο άλλος θα το σβήσει με μαύρο μελάνι», τόνισε στην ομιλία της η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Οπως είπε, «για εμάς και στις δύο περιπτώσεις το άρθρο πάει περίπατο...». Αναφερόμενη στην κυβέρνηση είπε ότι «διαλύσατε το Σύνταγμα με εντολή κατώτερων κοινοτικών εκπροσώπων και την επίσπευση της διαδικασίας στην ΕΕ» σημειώνοντας συνολικά ότι αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη, αφού «αποδεικνύει ότι Σύνταγμα στην Ελλάδα δεν υπάρχει, εκτός κι αν πάρει σφραγίδα από το γραφείο τροχοδρόμησης και τροχονόμησης των ευρωπαϊκών γιγάντιων καπιταλιστικών συμφερόντων». Οσον αφορά την επικείμενη ρύθμιση για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης σχολίασε ότι, όπως όλα δείχνουν, «θα τη φέρετε στο επίπεδο του ελέγχου των συγκεντρωμένων»!

«Στα πλαίσια αυτής της ΕΕ με τα καπιταλιστικά χαρακτηριστικά δεν μπορεί να υπάρξουν θεσμοί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζεται το προτεινόμενο νομοθέτημα. Ειδικά για τις ονομαστικοποιήσεις των μετοχών τόνισε πως «ενώ υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις τώρα διευρύνονται». Επίσης, αναφερόμενος σε επιμέρους άρθρα του νόμου σημείωσε ότι υλοποιείται η κατεύθυνση της ΕΕ, που «θέλει να ενοποιήσει τη χρηματιστηριακή αγορά για να επιτύχει την ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου». Κατέληξε λέγοντας ότι «όσο οι επιχειρηματίες θα έχουν υπό την κατοχή τους συχνότητες του Δημόσιου δε θα μπορέσει ποτέ να χτυπηθεί στη ρίζα της η διαπλοκή».