ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καθολική η απόρριψη του νομοσχεδίου

Δυναμική η χτεσινή συγκέντρωση ναυτεργατών και σπουδαστών των ναυτικών σχολών

Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης απαίτησαν χθες σπουδαστές και ναυτεργάτες στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργάνωσε το Πανελλαδικό Συντονιστικό ΑΕΝ - ΚΕΣΕΝ - ΠΕΜΕΝ στον Πειραιά.

Με προμετωπίδα του πανό, που έγραφε «Μαζική - Δυναμική - Αγωνιστική απάντηση ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης» και κεντρικά συνθήματα «Οι σπουδαστές δε σκύβουν το κεφάλι, με τους ναυτεργάτες αντίσταση και πάλη», «Μόρφωση, δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», σπουδαστές και ναυτεργάτες πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο ΥΕΝ.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε το ψήφισμα στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και παράλληλα κατήγγειλε - πέρα από βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχολές από την έλλειψη υποδομών και όχι μόνο - τις εκβιαστικές και τρομοκρατικές μεθοδεύσεις στελεχών των διοικήσεων των σχολών, που είτε με τηλεφωνήματα στα σπίτια, είτε με ευθείες απειλές του τύπου «θα μπουν απουσίες και θα μείνετε στα μαθήματα» ή «όποιος πάει στο συλλαλητήριο δε θα περάσει το μάθημα», προσπάθησαν να αποτρέψουν τη συμμετοχή των σπουδαστών.

Βέβαια, αυτές οι απειλές έπεσαν στο κενό και η πιο τρανταχτή απόδειξη είναι το γεγονός πως σε όλες τις σχολές της χώρας οι σπουδαστές προχώρησαν σε αποχή, ενώ αντιπροσωπείες τους έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο. Επίσης, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι γενικές συνελεύσεις όλων των ΑΕΝ και του ΚΕΣΕΝ Μηχανικών ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία κατά του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντρέας Μιχαλάκης, πρόεδρος των Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου, ο οποίος τόνισε πως «απέναντι σε αυτή την επέλαση της κυβέρνησης απαντάμε με δυναμικούς αγώνες μαζί με τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα κι ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα». Στο πλευρό των αγωνιζόμενων σπουδαστών και ναυτεργατών, παραβρέθηκε ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ.