ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
«Γην και ύδωρ» για τα κέρδη μιας πολυεθνικής

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα, με αφορμή μια σύμπραξη στα Τρίκαλα, πως Αυτοδιοίκηση και Δημόσια Εκπαίδευση σπεύδουν να εντάξουν τη δράση τους στο σχεδιασμό παραγωγής κερδών μιας πολυεθνικής

Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005

«Γην και ύδωρ» σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία δίνουν ο Δήμος Τρικάλων, η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και ο ΟΑΕΔ, που σπεύδουν - καθένας από την πλευρά του - να παράσχουν διευκολύνσεις προκειμένου να διοργανωθεί σεμιναριακό πρόγραμμα που θα εκπαιδεύει κόσμο για να χρησιμοποιεί τα προϊόντα της εταιρίας! Πρόκειται για την εταιρία «Σίσκο Σίστεμς» (Cisco Systems) - στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τη θυγατρική της «Σίσκο Ελλάς» (Cisco Hellas) - που δραστηριοποιείται στο χώρο της τηλεπικοινωνίας και του Διαδικτύου.

Η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ) Τρικάλων έχει πάρει το «χρίσμα» ως μια από τις «ακαδημίες» της συγκεκριμένης πολυεθνικής στη χώρα μας και ουσιαστικά διοργανώνει για λογαριασμό της πολυεθνικής εξάμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που αφορά στο σχεδιασμό, στην εγκατάσταση, στη λειτουργία και στη συντήρηση ασύρματων και ενσύρματων δικτύων.

Από τη μια, λοιπόν, ο Δήμος Τρικάλων, μέσω της ΔΕΚΑ, έσπευσε να υλοποιήσει την πολιτική συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (!) και, από την άλλη, έβαλε στο «παιχνίδι» και τη Δημόσια Εκπαίδευση, αφού το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα προϊόντα της πολυεθνικής θα λάβει χώρα στα εργαστήρια πληροφορικής του 6ου Ενιαίου Λυκείου Τρικάλων, που παραχώρησε (κτίριο και μηχανήματα) για το σκοπό αυτό η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού!


Το σεμινάριο είναι 6μηνο και διαρκεί συνολικά 280 ώρες (3 απογεύματα τη βδομάδα). Κάθε εκπαιδευόμενος θα πληρώνει στη ΔΕΚΑ (που εδώ εμφανίζεται να λειτουργεί ως «ντίλερ» της πολυεθνικής) 1.700 ευρώ + ΦΠΑ, σε τρεις διμηνιαίες καταβολές, ενώ για τους επαγγελματίες που θα εκπαιδευτούν μέρος του κόστους θα πληρώσει ο ΟΑΕΔ.

Τα έξοδα που θα κάνει η πολυεθνική εταιρία για να εισπράξει την τεράστια διαφήμισή της και τα άλλα οφέλη - π.χ., εξασφάλιση πελατών, αξιοποίηση εκπαιδευμένων, κ.ά. - ανέρχονται στο ποσό-κοροϊδία των... 2.000 ευρώ, που θα καταβάλει στη ΔΕΚΑ, η οποία αναλαμβάνει όλα τα άλλα και μαζί τα έξοδα για την εκπαίδευση και την πληρωμή δύο καθηγητών που θα διδάσκουν. Με το πέρας του εξαμηνιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος και μετά από εξετάσεις ο σπουδαστής θα αποκτά ένα πτυχίο - το Cisco Certified Network Associate, (CCNA) - το οποίο δε θα αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος, αλλά, σύμφωνα με την εταιρία, θ' αποτελεί βασικό εφόδιο επαγγελματικής εξέλιξης στην ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς δεδομένων.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρόγραμμα από αυτά που εντάσσονται στη «σούπα» της διά βίου κατάρτισης, της δήθεν εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης σε ένα πολύ στενό αντικείμενο, της μετάδοσης «γνώσεων» και «δεξιοτήτων» με σύντομη ημερομηνία λήξης.

Ο τρόπος που στήνεται η «δουλιά» στα Τρίκαλα αποκαλύπτει από μόνος του ότι στην εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας το ελληνικό κράτος, μέσω του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης και του ΟΑΕΔ, όπως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σπεύδουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Και, βεβαίως, το «έδαφος» που πατά αυτή η στόχευση της πολυεθνικής είναι η πολιτική «ανοιχτών θυρών» της κυβέρνησης, που φωνάζει «μπάτε σκύλοι κι αλέστε». Είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, που μετατρέπει τη δημόσια εκπαίδευση σε «εκπαιδευτήριο» ειδικευμένου προσωπικού για το μεγάλο κεφάλαιο, και της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που, στην προκειμένη περίπτωση, πατά στην έτοιμη από καιρό για ένα τέτοιο ρόλο Τοπική Αυτοδιοίκηση.