ΓΑΛΛΙΑ
Σε «κλοιό» ταραχών από μετανάστες το Παρίσι

Επεκτείνονται και κλιμακώνονται τα επεισόδια ανάμεσα σε εξοργισμένους νεαρούς και αστυνομικές δυνάμεις στα προάστια «γκέτο» της γαλλικής πρωτεύουσας

Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005

Associated Press

Στις φλόγες πολλές περιοχές του Παρισιού
ΠΑΡΙΣΙ.-

Διογκώνεται, μέρα με τη μέρα, το κύμα των ταραχών που σαρώνει τα υποβαθμισμένα προάστια με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, τους χιλιάδες μετανάστες και τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα. Τα βόρεια, τα ανατολικά και τα δυτικά του Παρισιού, κυριολεκτικά, φλέγονται και η κυβέρνηση ντε Βιλπέν, που προσπαθεί να καταστείλει τις ταραχές, δέχεται σφοδρές επικρίσεις από όλες τις πλευρές για ανικανότητα και για απώλεια του ελέγχου. Πλέον, στη δίνη των σφοδρών ολονύκτιων επεισοδίων από νεαρούς κυρίως μετανάστες έχουν βυθιστεί περισσότερες από 20 περιοχές. Το θέμα κυριαρχεί, όχι μόνο στο γαλλικό, αλλά και στον ευρωπαϊκό Τύπο, με τη Ρωσία να είναι η πρώτη που έδωσε οδηγία στους πολίτες της που βρίσκονται στη Γαλλία «να αποφεύγουν τα προάστια της πρωτεύουσας για λόγους ασφαλείας».

Εκτός από τη «γεωγραφική» επέκταση, οι ταραχές σταδιακά μετατρέπονται σε ολοένα και βιαιότερες συγκρούσεις, που λαμβάνουν διαστάσεις ανοιχτής σύρραξης. Το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, εξοργισμένοι νεαροί συγκρούστηκαν με εκατοντάδες άνδρες των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων τόσο στο Seine Saint Denis, των 10 διαμερισμάτων, όσο και στα άλλα τόσα, σχεδόν, διαμερίσματα του Haute de Seine. Πυρπολήθηκαν συνολικά τουλάχιστον 315 οχήματα, ιδιωτικά, κρατικά, λεωφορεία κλπ., καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν δεκάδες καταστήματα, αλλά και εμπορικά κέντρα, όπως και χώροι στάθμευσης, αλλά και σχολεία όλων των βαθμίδων. Από τη μήνι των οργισμένων νεαρών δεν ξέφυγαν και τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν τα επεισόδια.

Επίσης, πολιορκήθηκαν και καταστράφηκαν τουλάχιστον 2 αστυνομικά τμήματα, ενώ καταγράφηκαν αρκετά επεισόδια λιθοβολισμού τρένων του μετρό, με αποτέλεσμα το πρωί να διακοπεί, για λόγους ασφαλείας, το σιδηροδρομικό δρομολόγιο που συνδέει το Παρίσι με το διεθνές αεροδρόμιο Charles de Gaule. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από την αστυνομία, σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις, οι μασκοφόροι νεαροί άνοιξαν πυρ με αληθινά πυρά κατά των αστυνομικών, αλλά και των πυροσβεστών, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Στις υπόλοιπες, όμως, οδομαχίες τραυματίστηκαν συνολικά 9 άτομα, εκ των οποίων οι 4 είναι αστυνομικοί και 2 πυροσβέστες.

Βάλλεται από παντού η κυβέρνηση

Η ένταση, επτά μέρες μετά το θάνατο των 2 εφήβων στο διαμέρισμα Clichy sous Bois από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης, έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, για τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι. Η γαλλική ηγεσία δείχνει αιφνιδιασμένη, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών Νικολάς Σαρκοζί «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τις προκλητικές του δηλώσεις, όπου χαρακτήρισε «απόβλητα» τους εξοργισμένους διαδηλωτές και τάχθηκε υπέρ «μιας επαγγελματικής εκκαθάρισης των προαστίων από τέτοιου είδους άτομα».

Οι ισορροπιστικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού ντε Βιλπέν και του Προέδρου Σιράκ δεν αποκλιμάκωσαν τα πνεύματα. Χθες, ο ντε Βιλπέν, μιλώντας στη Βουλή, επέμεινε ότι «η γαλλική δημοκρατική πολιτεία δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στη βία» και ότι «την τελευταία λέξη θα την έχει η δικαιοσύνη και η έννομη τάξη, της οποίας η επαναφορά είναι προτεραιότητά μας». Η κυβέρνησή του δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για «ανικανότητα και καθυστέρηση» αντίδρασης, αλλά και για «αναλγησία στην επίλυση των προβλημάτων που οδήγησαν στην έκρηξη», με την άκρα δεξιά να μιλά για «υπερβολικά ελαστικές πολιτικές μετανάστευσης» και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά για «ρατσιστικές συμπεριφορές εκ μέρους της αστυνομίας και περιθωριοποίηση των προαστίων».

Την κατάσταση δεν αναμενόταν να ηρεμήσει ούτε η πρώτη προκαταρκτική έκθεση της αστυνομίας για το θάνατο των 2 εφήβων, την περασμένη βδομάδα, όπου αναφέρεται ότι «φαίνεται να μην καταδιώχτηκαν από την αστυνομία».