«ΣΟΦΤΕΞ»
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι, κόντρα στη συμπαιγνία κυβέρνησης και εργοδοσίας

Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005

Αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τις απολύσεις είναι οι εργαζόμενοι (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
ΟΧΙ στις απολύσεις, ΟΧΙ στην εξαγορά της αντίστασης των εργαζομένων. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργάτες της «ΣΟΦΤΕΞ» στην εργοδοσία με την καθολική τους συμμετοχή στη χτεσινή απεργία που κήρυξε το κλαδικό συνδικάτο. Διαμηνύοντας αποφασιστικά ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην κερδοσκοπική ασυδοσία της εργοδοσίας, που θέλει να ξεφορτωθεί όσους «βάζουν φρένο» στην αύξηση των κερδών της - είτε επειδή είναι περισσότεροι, είτε επειδή έχουν περισσότερα δικαιώματα απ' ό,τι «αντέχει» η ανταγωνιστικότητα της εταιρίας - οι εργαζόμενοι βρέθηκαν απ' τις 5 τα χαράματα στις πύλες του εργοστασίου, περιφρουρώντας την απεργία και έχοντας στο πλευρό τους συνδικαλιστές από άλλους χώρους, όπως τους λιθογράφους.

Θορυβημένη απ' την αποφασιστικότητα των εργαζομένων όχι μόνο να απορρίψουν, αλλά και να εμποδίσουν τις 30 απολύσεις υπό μορφή «εθελούσιας εξόδου» που έχει απαιτήσει, η εργοδοσία φαίνεται να καταφεύγει απ' τη μεριά της σε σπασμωδικές κινήσεις προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους εργάτες. Οπως ενημερώθηκε χτες το πρωί αντιπροσωπεία εργαζομένων που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, η εταιρία θα προχωρήσει άμεσα σε 4 απολύσεις.

Απ' τη μεριά της, βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου δήλωσε απλά ότι η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει για την αποτροπή των απολύσεων, καθώς... υπάρχει «ελεύθερη οικονομία».

Σήμερα, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου για να καθορίσει τις μορφές παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα. Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 του μήνα, στην κατεύθυνση της συντονισμένης και ταξικά προσανατολισμένης πάλης, ενάντια στην πολιτική που γεννά τις απολύσεις και την ανεργία.