ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Χρυσάφι » για τους επιχειρηματίες

Κατά 40% περισσότερο στοιχίζουν οι ιδιωτικοποιήσεις της καθαριότητας και της φύλαξης στον «Ευαγγελισμό», απ' όσο θα στοίχιζε η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία τους

Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005

Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό διεκδικούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και και 1300 ευρώ κατώτερο μισθό στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης
Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται στην καλύτερη πηγή κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών μέσω συμβάσεων, οι εργαζόμενοι τεντώνονται σα λάστιχα, για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τις στοιχειώδεις συνθήκες νοσηλείας, παίρνοντας εξευτελιστικούς μισθούς. Μάλιστα, τα κέρδη που εξασφαλίζουν οι επιχειρηματίες έχουν τη σφραγίδα των Βρυξελλών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά τη μείωση των κρατικών δαπανών, εξορκίζοντας τον - δήθεν - διογκωμένο δημόσιο τομέα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Σωματείο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ) και έδωσε χτες στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των εργαζομένων.

Συνολικά, δηλαδή, η καθαριότητα και η φύλαξη θα στοιχίσουν 6.030.000 ευρώ.

Ενας νεοπροσλαμβανόμενος εργάτης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΕΥ), πλήρους απασχόλησης, θα κόστιζε στο νοσοκομείο 1.020 ευρώ - στα οποία περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη και υγεία. Επομένως, οι 301 εργαζόμενοι για όλη τη χρονιά θα στοίχιζαν: 301 Χ 1.020 ευρώ Χ 14 (12 μισθοί + δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα άδειας) = 4.298.000 ευρώ.

Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά 1.731.720 ευρώ (6.030.000 - 4.298.280), που θα καρπωθούν οι δύο επιχειρηματίες. Τα 6.030.000 είναι και κατά 40,2% περισσότερα απ' όσο θα στοίχιζαν στο νοσοκομείο οι 301 μόνιμοι υπάλληλοι.

Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα τέθηκε απ' τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των γιατρών Ηλία Σιώρα το θέμα αυτό στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευαγγελισμού. Ο διοικητής του Ευαγγελισμού Μιχάλης Τούμπης παραδέχτηκε ότι τα αριθμητικά δεδομένα είναι έτσι. Πρόσθεσε, όμως, ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει μικρότερο δημόσιο τομέα, καθώς - όπως υποστήριξε - στην Ελλάδα είναι υπερδιογκωμένος και πρέπει να μειωθεί.

Στην εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 1990 - 1993, εφόσον δε στοίχιζε περισσότερο απ' το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Μετά το ΠΑΣΟΚ και με το νόμο 2646/98 άρθρο 28, παράγραφος 12 εκχώρησε και τη φύλαξη σε ιδιώτες με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τους νόμους 2889/2001 και 3204/2003 κατάργησαν κάθε περιορισμό και επέτρεψαν την εκχώρηση της καθαριότητας και της φύλαξης σε ιδιωτικά συνεργεία «ανεξάρτητα του ύψους της αμοιβής του αναδόχου και της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων των οικείων κλάδων ή ειδικοτήτων».

Ούτε ρεπό!

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του διοικητή, διεκδικώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (είναι κενές 1.130 θέσεις) και αξιοπρεπείς μισθούς.

Δεν πήραν απάντηση σε κανένα απ' τα αιτήματά τους. Ούτε και στο αίτημα να διασφαλιστούν τα δύο ρεπό εβδομαδιαίως στο προσωπικό των χειρουργείων, όπου τα οφειλόμενα ρεπό είναι 40 -50 για κάθε εργαζόμενο.