«ΣΟΦΤΕΞ»
Στο δρόμο άλλοι τέσσερις εργάτες

Απεργία εξήγγειλε το σωματείο για μεθαύριο, Δευτέρα

Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005

Αποφασισμένοι να αντισταθούν στο ξεπάστρεμα των συναδέλφων τους, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της «Σόφτεξ»
Τέσσερις εργάτες ανακοίνωσε χτες ότι πετά στο δρόμο η διεύθυνση της «ΣΟΦΤΕΞ», σε μια προσπάθεια να «σπάσει» το φρόνημα και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Απ' τη μεριά τους οι εργαζόμενοι, ανένδοτοι στον αγώνα ενάντια στις απόπειρες εξαγοράς και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας για 30 «εθελούσιες» απολύσεις έως τα μέσα του Νοέμβρη, εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Με χτεσινή απόφαση του σωματείου τους, προχωρούν μεθαύριο Δευτέρα 7 του μήνα, σε 24ωρη απεργία. Οι εργάτες, που η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι διώχνει, θα μπαίνουν κανονικά στο εργοστάσιο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, ενώ ολόκληρη την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιούνται καθημερινά, 4ωρες στάσεις εργασίας.

Απλήρωτοι στον «ΚΑΖΗ»

Στην υποκρισία της εργοδοσίας, που ενώ χρωστούσε ήδη αμοιβές δύο μηνών, επικαλέστηκε «ταμειακά προβλήματα» για τη μη καταβολή του δεκαπενθημέρου, αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στη σιδηροβιομηχανία «ΚΑΖΗΣ» στο Κρυονέρι, που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Απαιτώντας να τους καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, οι περίπου 170 εργάτες του εργοστασίου σταμάτησαν να λειτουργούν τις μηχανές προχτές Τετάρτη, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Κι αυτό, όταν διαπίστωσαν πως η εργοδοσία, όχι μόνο θα αθετούσε τη δέσμευσή της να δώσει τους μισθούς που χρωστούσε από το καλοκαίρι, αλλά δε θα έπαιρναν ούτε την εξόφληση 15ημέρου, όπως γίνεται στις 2 κάθε μήνα.

Ο εργοδότης ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για να πάρει δάνειο και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Επιπλέον, ενώ χτες θα έδινε συγκεκριμένη απάντηση στους εργαζόμενους, τους παρέπεμψε τελικά στην επόμενη Δευτέρα το πρωί.

Απ' τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως αν δε λάβουν συγκεκριμένη δέσμευση για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων που τους χρωστά η επιχείρηση, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κυλιόμενες 24ώρες απεργίες. Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι ανάλογα προβλήματα ασυνέπειας στις πληρωμές είχαν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν, παρά το ότι η εταιρία «πάει καλά» και, μάλιστα, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό.

Απόλυση δημοσιογράφου στην Ημαθία

Την απρόκλητη και αιφνίδια απόλυση του Αλέκου Χατζηκώστα, που εργαζόταν ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Επίκαιρα», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους της Ημαθίας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ, «η ενέργεια της εφημερίδας "Επίκαιρα" δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, μια και συμπίπτει χρονικά με τις πληροφορίες για αλλαγές στην ιδιοκτησία της».

Η απόλυση του Α. Χατζηκώστα έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τη μετατροπή της εφημερίδας από εβδομαδιαία σε καθημερινή. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον, βασικός μέτοχος - χρηματοδότης της εφημερίδας, είναι γνωστός ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ο οποίος προσπαθεί να εφαρμόσει στην εφημερίδα τις ελαστικές μορφές εργασίας και τη μερική απασχόληση.