«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»
Ο ανταρτοπόλεμος
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005

Οι βαρύτατες απώλειες της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας μόλις μέσα στο πρώτο 12ωρο της φασιστικής επίθεσης περιλάμβαναν την «αφρόκρεμα» των Σοβιετικών πιλότων. Αυτό το γεγονός όμως, όχι μόνο δεν κατέστησε κυρίαρχη του ουρανού της ΕΣΣΔ τη «Λουτβάφε» (τη ναζιστική πολεμική αεροπορία) αλλά αποτέλεσε την έναρξη ενός ακόμη έπους, αυτή τη φορά εναέριου, που «γράφτηκε» από μια «χούφτα» Σοβιετικών πιλότων που επέζησαν.

Ο ηρωισμός τους περιγράφεται στο σημερινό, 9ο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Ο πόλεμος στον Αέρα». Αυτοί οι πιλότοι, με πενιχρότατα μέσα, αντιστάθηκαν με πείσμα στους ναζί και επινόησαν μάλιστα μια τακτική που έγινε γνωστή ως «τακτική ΡΑΜ»: χρησιμοποιούσαν το αεροσκάφος τους σαν «πύραυλο» ώστε να καταρρίπτουν τα ναζιστικά αεροπλάνα, αφού το εγκατέλειπαν την τελευταία στιγμή, κάνοντας στη συνέχεια χρήση του αλεξιπτώτου τους.

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς που διανέμει ο «Ρ» την επόμενη Κυριακή, «μεταφερόμαστε» από το παραπάνω... «αντάρτικο» του αέρα, στον ανταρτοπόλεμο που έλαβε χώρα στα μετόπισθεν του εχθρικού μετώπου, από παρτιζάνικα σοβιετικά τμήματα που έδρασαν στα δάση της Ουκρανίας και της Δ. Ρωσίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες ανταρτών μετέτρεψαν τα δάση σε ένα εφιαλτικό «τοπίο» για το γερμανικό στρατό, φέροντας σε πέρας δολιοφθορές σε ναζιστικές εγκαταστάσεις και ανταρτικές επιδρομές σπουδαίου θάρρους και απίστευτης τόλμης.