ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόγραμμα όπως βολεύει το κεφάλαιο
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005

Associated Press

Η υπό σύσταση κυβέρνηση προχωράει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, το σίγουρο είναι ότι οι άνεργοι της φωτογραφίας θα εξακολουθούν... να περιμένουν
Συνεχίζονταν ως την Πέμπτη οι μυστικές διαπραγματεύσεις των ηγεσιών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των «αδελφών» κομμάτων της Χριστιανοδημοκρατίας (CDU) και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) για το κοινό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού». Πάντως η σύγκλιση των εταίρων αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο γερμανικό Τύπο αναφέρεται ότι ενδεχόμενα ως το τέλος αυτής ή τις αρχές της επόμενης βδομάδας να ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα. Από τις σποραδικές πληροφορίες που δημοσιεύονται εξάγεται ωστόσο η εξής εικόνα για σημεία συμφωνίας, που είναι φυσικά στο πλαίσιο που βολεύει τους καπιταλιστές, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους:

-- Αύξηση του ορίου έναρξης της συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (από 65 σε 67).

-- Μείωση των συντάξεων και καμία αύξηση για ορισμένη περίοδο.

-- Αλλαγή στο σύστημα προστασίας από (αυθαίρετες) απολύσεις. Αυτό το τελευταίο δικαίωμα είχε κατακτηθεί μετά από αγώνες των εργαζομένων και το SPD το θεωρούσε σαν δική του επιτυχία, αν και με τη μαζική ανεργία και τις συνεχείς απολύσεις, έχει χάσει πρακτικά την αξία του.

Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις στον Τύπο αποφασίστηκε η προστασία από απολύσεις να αρχίσει να ισχύει με την πάροδο 2 χρόνων από την έναρξη της εργασίας. Μέχρι τώρα ίσχυε ότι κάθε συμφωνία εργασίας μπορούσε να διαρκεί για 2 χρόνια. Σύμφωνα με την εμπειρία των συνδικάτων οι απολύσεις γίνονται κατά 48% μέσα στα 2 πρώτα χρόνια. Ετσι ένα μεγάλο μέρος των απολυόμενων στο μέλλον δε θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν στο Δικαστήριο Εργασίας να δικαιολογηθούν από τον εργοδότη οι λόγοι της απόλυσης.

Τέλος αποφασίστηκε οι για μεγάλο διάστημα άνεργοι, ηλικίας κάτω των 25 χρόνων, να υποστηρίζονται οικονομικά από τους γονείς τους. Οι διαπραγματευόμενοι υπολογίζουν ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν μερικά δισ. ευρώ.


Θ.Β