Από τους παγετώνες της Γροιλανδίας στους ρόμποκοπ του αμερικανικού στρατού
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005

Συχνά εγκλωβισμένοι από τις παρατεταμένες ριπές βλακείας που εκπέμπουν μονίμως τα τηλεοπτικά κανάλια, κι από κοντά αναπαράγουν τα κίτρινα ταμπλόιντ, που ασθμαίνοντας προσπαθούν να περισώσουν τα κατακρημνιζόμενα κυκλοφοριακά φύλλα τους, αντιγράφοντας την εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης, μια σειρά (και) από διεθνή γεγονότα εξαφανίζονται εντελώς. Μόνιμα παρκαρισμένοι στα τηλεπαράθυρα και τα τηλετραπέζια μια εικοσάδα αρσενικοθήλυκων γαλαζοπράσινων μαϊντανών ανακυκλώνουν «εξυπναδίτσες» και επιχειρήματα (λέμε τώρα) για την παντοδυναμία του συστήματος, που τόσο πιστά και με υπέρμετρο ζήλο υπηρετούν. Με περίσσια θράσους υπερασπίζονται ως κακέκτυπα μουλάδων την ΕΕ και τις ΗΠΑ που πασχίζουν για το καλό της χώρας μας και του πλανήτη! Ουδείς δικαιούται να καταθέσει διαφορετική γνώμη κι αν αυτό συμβεί, τότε θα εισπράξει παγωμένα γελάκια των γελοίων γελωτοποιών της γκρίζας πολιτικοτηλοψίας.

Οι πάγοι λιώνουν, αλλά για τους ισχυρούς πέρα βρέχει...

Μια ομάδα οικολόγων, στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες του πανεπιστημίου του Main ταξίδεψε με το πλοίο Arctic Sunrise της οργάνωσης Greenpeace στις Ανατολικές Ακτές της Γροιλανδίας. Στόχος τους, η έρευνα της υπάρχουσας κατάστασης σχετικά με τους παγετώνες και τις κλιματικές αλλαγές, στο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, που ανήκει στην Αρκτική. Εκπληκτα τα μέλη της ομάδας διαπίστωσαν ότι μετακίνηση των παγετώνων στην περιοχή έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς απρόβλεπτους. Ο παγετώνας Kangerdlugssuaq είναι ίσως ο ταχύτερα μετακινούμενος στον πλανήτη. Η ταχύτητά του έχει υπολογιστεί στα 14 χιλιόμετρα το χρόνο. Οι μετρήσεις έγιναν με σύγχρονα όργανα και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με δεδομένα που υπήρχαν από το 1988 και κατέγραφαν αντίστοιχη ταχύτητα 5 χιλιομέτρων. Μετά το 2001 έπειτα από 40 χρόνια σταθερότητας σημειώνονται εκπληκτικές ανατροπές. Οι παγετώνες, όπως ο συγκεκριμένος, μεταφέρουν πάγο στον ωκεανό από την καρδιά του καλύμματος της Γροιλανδίας σε ποσοστό 4% του συνολικού όγκου. Με τη διαδικασία αυτή αυξάνεται ο όγκος των ωκεάνιων υδάτων. Μέσω των φυσικών διαδικασιών λ.χ. εξάτμιση δε σημειώνονταν σοβαρές αλλαγές. Η αύξηση όμως της θερμοκρασίας, ως απόρροια του φαινομένου του θερμοκηπίου, επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων και το ενδεχόμενο της αύξησης του ύψους της επιφάνειας των υδάτων (σ.σ. παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ανταρκτική) θα επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφές σε μια σειρά από παράκτιες χώρες. Εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα διεθνώς, είναι περισσότερο από βέβαιο το τι θα ακολουθήσει. Ο χρόνος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, αλλά αυτό δεν εξωραΐζει την κατάσταση. Το μέλλον του πλανήτη φαντάζει εφιαλτικό.

Κι αυτοί το βιολί τους...

Την ίδια στιγμή, πέραν του Ατλαντικού, στην «αυτοκρατορία», πέρα βρέχει... Αν και ευθύνονται για το 25% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μόνιμη ενασχόλησή τους είναι η ενδυνάμωση των λεγεώνων τους και οι νέες στοχοθετήσεις χωρών - θυμάτων, που θα μεγεθύνουν τα σύνορά τους και φυσικά τους πόρους τους, κυρίως στα ορυκτά καύσιμα. Το επιστημονικό τους προσωπικό βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία για τη βελτίωση των επιδόσεων των λεγεωνάριων με την αστερόεσσα. Κι επειδή το σύνδρομο του Βιετνάμ τείνει να επαναληφθεί στο Ιράκ, πιθανότατα και στο Αφγανιστάν, επείγει η βελτίωση των αντανακλαστικών των εγκληματιών cowboys που περιορίζεται μέχρι σήμερα στην εξόντωση ανηλίκων και άμαχου πληθυσμού. Οταν αντιμετωπίζουν ένοπλους αντάρτες το μόνο που καταγράφουν είναι ταπεινωτικές πανωλεθρίες. Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Telegraph» επιστρατεύτηκαν - με το αζημίωτο - ερευνητές πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας να κατασκευάσουν ένα μικροτσίπ που θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο (σ.σ. τυπικά, έτσι ονομάζεται αυτό που έχουν οι Αμερικανοί πάνω από τον ώμο τους...), το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση των νοητικών δυνατοτήτων τους! Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα, η επιτυχία τού εγχειρήματος θα συνδυαστεί με την ενίσχυση της μνήμης τους. Με πιο απλά λόγια, οι λεγεωνάριοι θα μπορούν να θυμούνται γρηγορότερα και με περισσότερες λεπτομέρειες αυτά που τους έμαθαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους και θα ανταποκρίνονται με περισσότερη επιτυχία στις αποστολές τους. Οι δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια είχαν επιτυχία. Στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα. Πιθανώς σε ...γουρούνια. Κι αν όλα πάνε καλά σειρά έχουν οι Αμερικανοί φαντάροι. Είναι, αλήθεια, δυσδιάκριτη η διαφοροποίηση των τριών ειδών της πανίδας: ποντίκια - γουρούνια - στρατιώτες, στην τροφική αλυσίδα...