Απ' τα χαράματα οι νησιώτες
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005

Πέρασαν από «χίλια κύματα» και ήρθαν. Εργαζόμενοι κι αγρότες από την Κρήτη, την Ικαρία, τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Χίο και τις Κυκλάδες, με πανό, σημαίες και συνθήματα, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον αντιλαϊκό τυφώνα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Μπροστά - μπροστά οι Σαμιώτες. «Δεν μπορούσαμε να μην έχουμε αυτή τη δυναμική παρουσία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ», δήλωσε στο «Ριζοσπάστη» ο Νίκος από την Ικαρία, συμπληρώνοντας ότι «όλος αυτός ο κόσμος και οι φορείς που σήμερα είναι εδώ βρεθήκαμε μαζί σε κοινούς αγώνες που αφορούσαν ζητήματα υγείας για την περιοχή, ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών κ.ά. Σήμερα δίνουμε συνέχεια στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

Ο Δημήτρης λέει πως «στη Λέσβο εκτός από την ανεργία σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και ο ανταγωνισμός στις ακτοπλοϊκές εταιρίες που αντί για καλυτέρευση των συγκοινωνιών έχει οδηγήσει πολλά νησιά και το δικό μας στον αποκλεισμό. Γι' αυτό και το προηγούμενο διάστημα είχαμε κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουμε».

Μαζική και μαχητική ήταν και η συμμετοχή των Κρητικών. Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά και από την προσυγκέντρωση της Ομόνοιας βρέθηκαν στο Πεδίον του Αρεως. «Το σημερινό συλλαλητήριο πρέπει να αποτελέσει για κάθε νέο εργαζόμενο τη βάση για ακόμα πιο μαζικούς αγώνες», λέει ο Αγγελος, νέος εργαζόμενος και σπουδαστής της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Κρήτη.