ΓΑΛΛΙΑ - 18 ΝΥΧΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ
Η αστυνομοικρατία επεκτείνεται

Προκλητικός στο διάγγελμά του ο Γάλλος Πρόεδρος έριξε ευθύνες στους γονείς των ξεσηκωμένων νέων...

Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005

Associated Press

Ειδικό σώμα της αστυνομίας κάνει ήδη ελέγχους στις γαλλικές πόλεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Το υπουργικό Συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε χτες την παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στη χώρα για 3 μήνες, που έχει στόχο την καταστολή των ταραχών από τα εξεγερμένα και αγανακτισμένα λαϊκά στρώματα των εργατικών προαστίων - γκέτο σε δεκάδες γαλλικές πόλεις. Σήμερα, αν η Βουλή εγκρίνει τον προτεινόμενο νόμο παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δε θα πρόκειται, όπως υποστήριζε χτες εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, για «ένα προσωρινό μέτρο», αλλά για κατοχύρωση ενός αστυνομικού κράτους.

Στο διάγγελμά του χτες βράδυ, που απηύθυνε σε μια προσπάθεια να πειστεί η γαλλική «κοινή γνώμη» για την ανάγκη παράτασης των μέτρων, ο Πρόεδρος Σιράκ, τόνισε ότι οι εξεγερμένοι είναι «όλοι παιδιά της Γαλλίας», έκανε λόγο για μια «βαθιά κοινωνική παθογένεια» στη Γαλλία, είπε ότι «οι γονείς που απέτυχαν στα καθήκοντά τους» θα έπρεπε να «τιμωρηθούν» (!) ενώ επέμεινε στην ανάγκη σκληρών μέτρων για την τήρηση της ασφάλειας. Μαζί με το «μαστίγιο» έριξε και το καρότο για δήθεν αναπτυξιακά μέτρα στα προάστια.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις

Παρ' όλη την εφαρμογή των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, όμως, (και) την Κυριακή υπήρξαν εκτενή, αν και σποραδικά, επεισόδια με 284 αυτοκίνητα να πυρπολούνται και 115 συλλήψεις, έναντι 384 εμπρησμών και το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Παρά το γεγονός ότι το Παρίσι παρέμενε συγκριτικά «ήσυχο», με την Αστυνομία να κάνει λόγο για «επιβεβαιωμένη ύφεση» της βίας, στην πραγματικότητα τα επεισόδια είχαν μετατοπιστεί σε άλλες πόλεις: επίκεντρο των ταραχών έγιναν, το Σάββατο και την Κυριακή, η Λιόν και η Τουλούζη, αλλά και η Γκρενόμπλ, η Αμιέν και η Δουνκέρκη.

Παρά τις 2.700 συλλήψεις, την απαγόρευση κυκλοφορίας και την επιβολή της ισχύουσας 12ήμερης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που δίνει στις γαλλικές αρχές υπερεξουσίες (όπως οι έρευνες σε σπίτια χωρίς εντάλματα και η απαγόρευση οποιασδήποτε διαδήλωσης - με ανάκληση νόμου του 1955, που είχε καταρτιστεί για να κατασταλεί η εξέγερση στην Αλγερία), η κρίση κάθε άλλο παρά έχει «αντιμετωπιστεί».

Τηλεοπτική εμφάνιση αναμενόταν να κάνει και ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν, για να προσελκύσει νέα «πελατεία» εκμεταλλευόμενος τις ταραχές. Ηδη, στο Εθνικό Μέτωπο, σύμφωνα με στελέχη του, έχουν ενταχθεί «χιλιάδες»...

Την ίδια στιγμή συνεχιζόταν η προσπάθεια να εμφανιστούν οι ξεσηκωμένοι των συνοικιών - γκέτο ως «ανεγκέφαλοι», ως «αποβράσματα», κατά τη φρασεολογία του υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί. Η γαλλική Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών υπολόγιζε τις ζημίες από τις ταραχές μέχρι στιγμής σε 220 εκατ. ευρώ.

Η κατασταλτική λογική που έχει υιοθετήσει ο Σαρκοζί σκληραίνει όλο και περισσότερο. Ο υπουργός Εσωτερικών επέμενε και χθες ότι θα αρχίσει να «απελαύνει» όσους «μετανάστες» βρεθούν ένοχοι για τα επεισόδια.

Η ΕΕ, στο μεταξύ, επιχειρούσε να παίξει το ρόλο του «καλού» παρεμβαίνοντας με δηλώσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου της Κομισιόν. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας»...