ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέοι ιμπεριαλιστικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί σε δράση

Υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία του Βαλκανικού Τακτικού Σχηματισμού

Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ.--

Τη συμφωνία δημιουργίας του Βαλκανικού Τακτικού Σχηματισμού (Battle Group) της ΕΕ, υπέγραψαν χτες στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ο Βαλκανικός Τακτικός Σχηματισμός αποτελεί έναν από τους 18 σχηματισμούς μάχης της ΕΕ, στα πλαίσια της δημιουργίας ενός ευρωστρατού, ο οποίος - επισήμως - θα έχει σαν στόχο την «αυτόνομη ανάληψη ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της ΕΕ».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη δημιουργία 18 ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών ομάδων, άρτια εκπαιδευμένων, για να επεμβαίνουν άμεσα όπου και όποτε «παραστεί ανάγκη», προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της ΕΕ και να επέμβουν σε οποιοδήποτε ανεξάρτητο κράτος δε συμβιβάζεται με τις απαιτήσεις που του προβάλλουν.

Ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο Σχηματισμός μας θα ανταποκριθεί πλήρως στους στόχους της Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας»... Η Ελλάδα που ηγείται του συγκεκριμένου σχηματισμού, έχει την υποχρέωση ως έθνος - πλαίσιο να συμβάλλει στην ταχεία ανάπτυξη της συμφωνίας.

Στα πλαίσια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, οι 25 υπουργοί Εθνικής Αμυνας υιοθέτησαν τον Κατάλογο Απαιτήσεων του 2005, για την «επίτευξη του Γενικού Στρατιωτικού Στόχου» της ΕΕ, για το 2010, που προωθεί την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και τις Βασικές Αντιλήψεις για τον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό και τη Μεταρρύθμιση του Τομέα Ασφαλείας, προκειμένου να είναι σε θέση η Ενωση να «αξιοποιήσει συνεκτικά όλα τα μέσα που διαθέτει στον τομέα του πολιτικο-στρατιωτικού συντονισμού». Βασικός στόχος των παραπάνω να μπορεί η ΕΕ να αντιδρά σε περιόδους κρίσεων αποτελεσματικά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, καταστέλλοντας οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας ή εξέγερσης του λαϊκού κινήματος που αντιτίθεται στα συμφέροντά της.

Παράλληλα επιβεβαίωσαν την παράταση της εντολής επέμβασης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με το κωδικό όνομα ΑΛΘΑΙΑ, που διεξάγει η ΕΕ με πρόφαση την «ενίσχυση της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Τέλος, συζητήθηκε η δημιουργία «ναυτικής Πολιτικής Ασφάλειας», προκειμένου να «καλυφθούν σημαντικά ελλείμματα στον τομέα των στρατηγικών μεταφορών»...