ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αθλητές - «Tσιγγάνοι» ψάχνουν χώρο για προπόνηση
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005

Στο κλειστό γυμναστήριο «Σπ. Λούης», χτυπάει αυτή τη στιγμή η καρδιά του ερασιτεχνικού αθλητισμού της πόλης
Μαρούσι. Ολυμπιακή πόλη. Κι όμως, στην περιοχή, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το περίφημο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ποδοσφαιριστές νομάδες που αλλάζουν κάθε βδομάδα γήπεδο εξαιτίας της έλλειψης χώρου στην περιοχή τους, κλειστό γυμναστήριο που κινδυνεύει να γίνει πάρκινγκ και παλιές εγκαταστάσεις που πωλούνται σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Την ίδια ώρα, χρειάζεται να πληρώσει χαράτσι εάν ένα ερασιτεχνικό σωματείο θελήσει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ, που κάποιοι, εάν το ξεχνάνε, τους θυμίζουμε εμείς ότι φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού.

Ο «Ρ» μίλησε με τον Κώστα Κουτσούκο, πρόεδρο του ερασιτέχνη ΓΣ Αμαρουσίου, καθώς και του κλειστού γυμναστηρίου «Σπ. Λούης», για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι της περιοχής. Παράλληλα, μας αποκάλυψε και το φόβο που υπάρχει για πιθανή τσιμεντοποίηση του γυμναστηρίου και τη μετατροπή του σε χώρο πάρκινγκ.

«Τσιγγάνοι» το Ποδοσφαιρικό Τμήμα

«Ο ΓΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ» - σημειώνει ο Κ. Κουτσούκος - «έχει τμήματα ποδοσφαίρου, στίβου γυναικών - νεανίδων, υποδομής παίδων - εφήβων κτλ. Είναι ένα ερασιτεχνικό σωματείο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι αυτό με το γηπεδικό του ποδοσφαίρου. Εχουμε ένα ποδοσφαιρικό τμήμα και είμαστε ...Τσιγγάνοι. Γυρίζουμε στους όμορους δήμους και ζητάμε γήπεδο για να παίξουμε και μας ζητάνε μέχρι και 3.000 - 4.000 ευρώ για να υπογράψουμε σύμβαση επινοικίασης, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε το γήπεδο, είτε για παιχνίδια, είτε για προπονήσεις. Εάν σε αυτά προσθέσει κάποιος και όλα τα υπόλοιπα έξοδα που βγαίνουν από τη μετακίνηση, καταλαβαίνετε για τι μιλάμε».

Στους εσωτερικούς χώρους του κλειστού, στοιβάζονται 10 ομάδες και να σκεφθεί κανείς ότι δίπλα είναι το ΟΑΚΑ το οποίο ανήκει στον δήμο Αμαρουσίου...
«Ενα άλλο πρόβλημα» - λέει ο προπονητής του ΓΣ Αμαρουσίου - «είναι και το γεγονός ότι εξαιτίας της έλλειψης χώρου είναι τα χέρια μας δεμένα, όσον αφορά τη λειτουργία τμημάτων υποδομής. Εχω δουλέψει και τα ξέρω τα τμήματα υποδομής και γνωρίζω καλά πως το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη συγκεκριμένου χώρου. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλημα και με τις ώρες. Οταν το γήπεδο στο παραχωρούν 4-6, για παράδειγμα. Ομως, αυτές δεν είναι ώρες προπόνησης για μια ποδοσφαιρική ομάδα. Ακόμα και για το βοηθητικό του ΟΑΚΑ που έφτιαξαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε, το έχουν αφήσει στη μοίρα του και δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο εκεί».

Χαράτσι για το ΟΑΚΑ

Πώς ξεκίνησαν, όμως, όλα αυτά; Ο Κώστας Κουτσούκος, μας εξιστορεί τι έγινε με την παλιά έκταση, όπου υπήρχε το ποδοσφαιρικό γήπεδο:

«Ο χώρος υπάρχει και αυτή τη στιγμή γράφει μια πινακίδα "αφετηρία λεωφορείων". Το πουλήσανε παραμονές εκλογών στον Λάτση. Εχουμε κάνει σειρά αλληλογραφίας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά τίποτα...».

Στην περιοχή βρίσκονται οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, όπου τόσα χρήματα του ελληνικού λαού δαπανήθηκαν για την ανακατασκευή τους, ενώ ακούστηκαν πολλά για τη μεταολυμπιακή τους χρήση. Οπως αποδεικνύει όμως η πραγματικότητα, οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν ως «μαγαζί» γωνία για κάποιους με καλύτερο «πελάτη» τον ίδιο το λαό. Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ΓΣ Αμαρουσίου, μας εξηγεί τι συνέβη μετά από το αίτημα να χρησιμοποιηθεί το ΟΑΚΑ από το τμήμα υποδομής στίβου του συλλόγου.

Σε λίγο, τα αυτοκίνητα ίσως βρεθούν και μέσα στο κλειστό του Αμαρουσίου...
«Φανταστείτε ότι το συγκρότημα του ΟΑΚΑ ανήκει στο Μαρούσι. Και για να το χρησιμοποιήσουμε, μας ζήτησαν χρήματα! Στείλαμε μια επιστολή προς τον διευθυντή - συντονιστή του ΟΑΚΑ κ. Γιαννόπουλο, προκειμένου να αθλούνται οι αθλητές του τμήματός μας του στίβου, αφού εκεί υπάρχει το ταρτάν που προπονούνται οι αθλητές του ΣΕΓΑΣ και μας ζήτησαν 20 ευρώ για το κάθε παιδί που θα αθλείται εκεί. Δηλαδή, με βάση τα 10-15 παιδιά που θέλαμε να πάμε εμείς εκεί, θα έπρεπε να δίνουμε σαν ερασιτεχνικό σωματείο 300 ευρώ το μήνα περίπου. Ολα αυτά, εμάς τους ανθρώπους του αθλητισμού, μας αποκαρδιώνουν».

Κίνδυνος και για το «κλειστό»

Αυτή τη στιγμή, σε κομβικό σημείο της περιοχής του Αμαρουσίου (κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό), υπάρχει το κλειστό γυμναστήριο «Σπ. Λούης», που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί τις ανάγκες αρκετών ομάδων. Παρ' όλα αυτά, και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος για το αύριο.

«Στο γυμναστήριο "Σπ. Λούης"», λέει στο «Ρ» ο Κ. Κουτσούκος, «γυμνάζονται 10 ομάδες. Ατομα με ειδικές ανάγκες που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία Αθηνών, είναι ο Αριώνας, είναι η Νίκη Αμαρουσίου, είναι η ΕΦΟΑ, είναι το Μαρούσι κορασίδες - έφηβοι, είναι τα Ανάβρυτα, είναι ο Οδυσσέας Ν.Φιλοθέης. Καταλαβαίνει κάποιος για πόσους αθλητές μιλάμε.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, εκτός από τις ομάδες, στο γυμναστήριο γίνονται και άλλες δραστηριότητες, όπως τα προγράμματα γυμναστικής του Δήμου, που ξεκινούν από τις 08.30 μέχρι τις 12.30. Αν έρθει κάποιος και δει αγώνες μπάσκετ του Αρίωνα ή της ΕΦΟΑ που είναι Α` ΕΣΚΑ, τόσο κόσμο δε θα βρει ούτε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας μπάσκετ του Αμαρουσίου. Τώρα ακούγεται ότι ενδέχεται να το πάρουν και να το γκρεμίσουν, προκειμένου να το κάνουν πάρκινγκ. Επίσημα δεν έχει βγει κάτι, αλλά όμως ακούγεται. Λένε ότι θα μας μεταφέρουν κάπου αλλού, αλλά, ωστόσο, αυτό δεν είναι και κάτι εύκολο. Για παράδειγμα, έχουμε ακούσει για μια έκταση στα σύνορα με την Πεύκη, αλλά ωστόσο και εκεί υπάρχουν προβλήματα. Τα πράγματα είναι τραγικά. Εγώ τους είπα ότι εάν δε βρουν λύση θα πάρω τα παιδιά και θα πάμε να κάνουνε προπόνηση μες στο δρόμο μήπως και ξυπνήσουν κάποιοι...».

ΑΥΡΙΟ: Τα προβλήματα της «Δόξας Αγίας Αννης» στο Μενίδι


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ