ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Να διευρύνουμε την ουσιαστική συνεργασία»
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΗΚΚΙ
Ο Ηλίας Νικολόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του, μεταφέροντας «το θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος».

Ξεκαθάρισε ότι «το ΔΗΚΚΙ δεν υπέστειλε και δε θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα! Με επιτυχία απέκρουσε και αποκρούει την παράνομη και αντισυνταγματική επίθεση εναντίον του, επίθεση η οποία έχει σαν τελικό στόχο την υποταγή και την ενσωμάτωση στα νεοφιλελεύθερα - νεοκαπιταλιστικά πρότυπα και τον ευρωατλαντισμό».

Περιγράφοντας τους πολιτικούς στόχους του κόμματός του, τόνισε ότι «με άξονες την ανατροπή της Νεοφιλελεύθερης - Νεοταξικής πολιτικής και τη συγκρότηση ενός ασυμβίβαστου σοσιαλιστικού - πατριωτικού πόλου, όπως καθόρισε το 2ο Συνέδριό μας και πρόσφατα η 4η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής, το ΔΗΚΚΙ ανασυγκροτείται με αυτοτέλεια και αυτονομία σε ολόκληρη τη χώρα».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αρχών εντάσσουμε τη στρατηγική των συμμαχιών του ΔΗΚΚΙ και κατ' επέκταση την πολιτική μας στο μεγάλο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, θεωρώντας μάλιστα πως αυτές οι εκλογές θα πάρουν έναν σαφή πολιτικό χαρακτήρα. Αλλωστε, οι ίδιες οι εξελίξεις με την πρωτόγνωρη, ταξική επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα και την πραγματική παραγωγική βάση του τόπου, αλλά και την αποδοχή των εγκληματικών σχεδιασμών της Νέας Τάξης όσον αφορά στην περιοχή μας και την Κεντρική Ασία, οδηγούν σε αυτήν την προοπτική».

Περιγράφοντας τα ζητήματα που αφορούν στην ΤΑ, σημείωσε ότι «χρειάζεται κυρίως να σταθούμε στα εξής:

Η ΤΑ έχει πλέον ενσωματωθεί και οργανικά στο κεντρικό κράτος, με το οποίο είναι άρρηκτα δεμένη από "χιλιάδες νήματα και εξαρτήσεις", ενώ τα χαρακτηριστικά εκείνα του θεσμού που το τοποθετούν πιο κοντά στο λαϊκό παράγοντα και την κοινωνία, αξιοποιούνται τώρα από το νεοκαπιταλιστικό σύστημα για τον εγκλωβισμό ριζοσπαστικών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, αλλά και για την προώθηση και εμπέδωση ταξικών αδιέξοδων πολιτικών (όπως ιδιωτικοποιήσεις, λογικές ανταποδοτικότητας, τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κ.ά.).

Δεν είναι τυχαίο πως υπερεθνικοί νεοταξικοί στο χαρακτήρα της πολιτικής τους οργανισμοί όπως ΕΕ πρωτοστατούν σε μια τέτοια προσπάθεια μέσω σχετικών προγραμμάτων.

Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα του δικομματισμού έχοντας μετατραπεί από κόμματα - εκπρόσωποι κοινωνικών τάξεων και ομάδων, σε πολιτικά εκφυλισμένους μηχανισμούς διαχείρισης και νομής της εξουσίας χρησιμοποιούν την ΤΑ ως εύφορο έδαφος για να ανακυκλώσουν και να αναπαράγουν την κρίση τους».

Και τόνισε ότι «εδώ βρίσκονται και οι βαθύτερες αιτίες για την κρίση του θεσμού που εκδηλώνεται και με γενικευμένα φαινόμενα παρακμής, διαφθοράς και επομένως δεν μπορεί από καμιά σκοπιά να υπάρξει ανάταξη του θεσμού και αξιοποίησης των προοδευτικών δυνατοτήτων, που παρέχει, χωρίς την ανατροπή κεντρικά και τοπικά του νεοφιλελεύθερου - νεοταξικού πολιτικού και ιδεολογικού συστήματος».

Πρόσθεσε ότι «πέραν αυτών, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακής και Δημοτικής) για να έχει αποτέλεσμα την ωφέλεια του δημότη - πολίτη πρέπει να είναι ρόλος αντίστασης σε κάθε μέτρο που μειώνει τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών, αλλά και την ελευθερία του Τύπου, αλλά να έχει και ρόλο διαρκούς διεκδίκησης για:

1. Την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως το πιο δίκαιο - δημοκρατικό εκλογικό σύστημα για το Κοινοβούλιο αλλά και για την Αυτοδιοίκηση.

2. Τη διεκδίκηση για περισσότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και την πλήρη απαλλαγή της τοπικής φορολογίας εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων μέσα από δημοψήφισμα.

3. Τη διεκδίκηση για περισσότερους ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, αθλητικών χώρων, σχολείων κ.ά.

4. Τη διεκδίκηση αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης των δήμων για προστασία των πολιτών και μια και μιλάμε για την Αθήνα σκεφθείτε, ω μη γένοιτο, ένα σεισμό με επίκεντρο την πόλη, με τις πολυκατοικίες τραυματισμένες και χωρίς ελεύθερους χώρους και αντισεισμική προστασία».

«Αρα» - τόνισε - «ο τοπικός χαρακτήρας των επερχόμενων Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών για να είναι αυθεντικά τοπικός, πρέπει ταυτόχρονα να θέτει αυτά τα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής».

Ο Ηλ. Νικολόπουλος, υπογράμμισε ότι «μέσα από αυτό το πρίσμα η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ στην 4η εκτίμηση, πως οι Δημοτικές Νομαρχιακές Εκλογές και η πορεία προς αυτές δεν είναι απλά μια παρένθεση, ούτε ένα αποσπασμένο πολιτικό γεγονός, αλλά μπορεί να αποτελέσουν την έμπρακτη αφετηρία για το Ριζοσπαστικό - Κοινωνικό - Αντινεοταξικό Μέτωπο, για τον αντίπαλο πολιτικό πόλο στην κατεστημένη τάξη πραγμάτων στη χώρα μας».

Συμπαρατασσόμενος με το πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας που προτείνει το ΚΚΕ, επισήμανε: «Ενώνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας εκτός από το ΠΑΜΕ για τις εργατικές διεκδικήσεις, εκτός από τα κοινωνικά και φιλειρηνικά κινήματα και στην Αυτοδιοίκηση, με προοπτική το Ευρύτερο Ριζοσπαστικό Αντινεοταξικό Μέτωπο».

Ο Ηλ. Νικολόπουλος κλείνοντας την ομιλία του και καταθέτοντας την πρόθεση του ΔΗΚΚΙ για συνεργασία, τόνισε ότι «είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μια ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία, πιστεύουμε πως πρέπει αποφασιστικά να την αναπτύξουμε και να τη διευρύνουμε».