ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ Η ΧΩΡΑ
Μία νεκρή με την πρώτη νεροποντή του χειμώνα!
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005

Eurokinissi

Πνίγηκε η Λακωνία από την πρώτη δυνατή νεροποντή του χειμώνα
Η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και έργων διευθέτησης του ποταμού Ευρώτα εδώ και δεκαετίες είχε για ακόμα μια φορά τραγικές συνέπειες για την περιοχή της Λακωνίας. Προχτές το βράδυ, ο ποταμός υπερχείλισε, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, με συνέπεια μια γυναίκα 52 ετών να χάσει τη ζωή της, οι περίπου 1.500 κάτοικοι των χωριών Ελος, Λεήμονας και Αγιοι Ταξιάρχες να κινδυνέψουν, ενώ από τις πλημμύρες καταστράφηκαν 20 σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες στο Δήμο Ελους Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη το μεσημέρι που ξεκίνησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ταϋγέτου, ο κίνδυνος ήταν μεγάλος για τους κατοίκους του κάμπου Ελους. Ο ποταμός υπερχείλισε και ήταν σε οριακό σημείο να σπάσουν τα αναχώματα στις όχθες του και τα νερά να πνίξουν τα χωριά του κάμπου. Οι κάτοικοι ζουν διαρκώς με το φόβο μιας πλημμύρας καταστροφικής για τις καλλιέργειές τους, αλλά και για την ίδια τη ζωή τους, αφού το 1999 και το 2003 σε αντίστοιχες πλημμύρες τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Χθες το πρωί, ένας οδηγός ΙΧ φορτηγού επιχείρησε να διασχίσει το χείμαρρο Βούρβα, που είχε υπερχειλίσει και παρασύρθηκε το αυτοκίνητό του. Ο οδηγός απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια αστυνομικών.

Να σημειώσουμε ότι από τις πλημμύρες επλήγησαν και περιοχές των νομών Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας. Επισημαίνεται ότι το 2003, με αφορμή καταστροφικές πλημμύρες στην Αργολίδα, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή. Μάλιστα, τότε μεγάλο πλήγμα είχαν δεχτεί οι αγρότες της περιοχής, λόγω της «ελλιπέστατης αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής και της ανυπαρξίας έργων διευθέτησης των χειμάρρων», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο κείμενο της Ερώτησης.

Στα ...χαρτιά τα έργα

Ολα τα όμβρια ύδατα από το ανατολικό τμήμα του Ταϋγέτου διαχέονται, μέσω του ποταμού Ευρώτα, στον κάμπο του Ελους. Τα τρία χωριά του κάμπου είναι χτισμένα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Επιπλέον, η κοίτη του Ευρώτα που διασχίζει τον κάμπο (το μήκος του είναι γύρω στα τρία χιλιόμετρα), κατά το ήμισυ περίπου είναι τρία μέτρα κάτω από το έδαφος και η υπόλοιπη τέσσερα μέτρα πάνω από το έδαφος, με τη δημιουργία αναχωμάτων. «Η κοίτη του καταλήγει μεν στη θάλασσα, αλλά δεν επαρκεί. Τα νερά είναι πολλά και ο κίνδυνος υπερχείλισής του ενυπάρχει πάντα», μας είπε ο Μ. Μπόκος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ.

Τόνισε, επίσης, ότι «η επικινδυνότητα του Ευρώτα έχει αξιολογηθεί από το κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες. Κυκλοφορεί μάλιστα η φήμη ότι κάποτε υπήρχε η σκέψη να μετοικήσουν οι 1.500 περίπου κάτοικοι του κάμπου. Εδώ και 20 χρόνια, υπάρχει μελέτη για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων του ανατολικού ρου του Ευρώτα και παραμένει στο συρτάρι. Δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για την εφαρμογή της μελέτης. Δε διαθέτουν τα χρήματα για να γίνει αυτό το μεγάλο και αναγκαίο έργο».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ επισημαίνει εδώ και χρόνια ότι η αναγκαιότητα πραγματοποίησης του έργου είναι άμεση και επιτακτική, ενώ καλεί τους κατοίκους της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται και να οργανώσουν αγώνες για τη λύση των προβλημάτων τους.