ΕΕ
Σταθερή «προσήλωση» στα Βαλκάνια
Κυριακή 11 Ιούνη 2000

Associated Press

Σιράκ και Σρέντερ επιβεβαίωσαν τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές για την περιοχή των Βαλκανίων
ΜΑΪΝΤΖ.-

Το σταθερό και αμείωτο «ενδιαφέρον» τους για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, επανέλαβαν ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, μέσα από το κοινό ανακοινωθέν, που εξέδωσαν στο πλαίσιο της γερμανο-γαλλικής Συνόδου Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή το απόγευμα, στη γερμανική πόλη Μάιντζ.

Οι Σρέντερ και Σιράκ κατέληξαν να προτείνουν, από κοινού, στις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις ηγεσίες των πρώην Δημοκρατιών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Η πρόσκληση δε θα απευθυνθεί στη σερβική ηγεσία, όπως διευκρίνισαν κατηγορηματικά. Στο κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης, η γαλλική και η γερμανική ηγεσία υπογραμμίζουν ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να επιμείνει, ακόμη περισσότερο, στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων».

Τη διεξαγωγή μιας τέτοιας Συνόδου επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Ο Σολάνα τόνισε ότι «στόχος μιας τέτοιας συνόδου είναι να επανεπιβεβαιώσει, με πολιτικά μέσα, τη μέγιστη σημασία που η ΕΕ αποδίδει στις εξελίξεις στη Βαλκανική», ενώ δε δίστασε να προσθέσει ότι, σε δεύτερο επίπεδο, στόχος παραμένει η «ενθάρρυνση της σταδιακής μετατροπής της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας σε ένα κράτος με σταθερές δημοκρατικές δομές», αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρόταση για διεξαγωγή κοινής Συνόδου ΕΕ - ηγεσιών πρώην γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών είχε, αρχικά, διατυπωθεί, στις αρχές Μάη, από τον Γάλλο Πρόεδρο. Ο Ζακ Σιράκ είχε αιτιολογήσει την πρότασή του, τονίζοντας ότι «πρέπει με κάποιον τρόπο να εκφράσουμε την αναγνώρισή μας για τις σοβαρές προσπάθειες προς όφελος της δημοκρατίας, που καταβάλλονται στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην Κροατία και στα Σκόπια».