ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ μαζί στις αντιλαϊκές αποφάσεις

Αυξήσεις ανταποδοτικών τελών που φτάνουν το 16% τα τελευταία δύο χρόνια, δάνεια ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, ξεπούλημα των τελευταίων ελεύθερων χώρων και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δήμο, είναι οι αποφάσεις της διοίκησης που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005

Χωρίς τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει αφήσει η δημοτική αρχή το Ιλιον. Κάθε φορά που βρέχει τα σπίτια πλημμυρίζουν (φωτ. από την πλημμύρα του Νοέμβρη του 2004)
Τη στιγμή που οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να παρακρατούν χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - χρήματα που λείπουν από έργα και υπηρεσίες για το λαό - οι διοικήσεις των δήμων, που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, χρησιμοποιούν ως άλλοθι τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, προκειμένου να επιβάλλουν επιπλέον φόρους και τέλη στους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής, είναι η διοίκηση του Δήμου Ιλίου, η οποία στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με δήμαρχο τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ Β. Κουκουβίνο. Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, δάνεια και έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτική της.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Ιλίου, από την πρώτη χρονιά που ανέλαβε τη νέα διοίκηση έδειξε τις προθέσεις της, επιβάλλοντας αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ύψους 4,5%. Την επόμενη διετία, τα τέλη αυξήθηκαν επιπλέον κατά 16%. Παράλληλα, η διοίκηση χαράτσωσε τους εργαζόμενους με υπέρογκα δάνεια που φτάνουν περίπου τα 4,7 εκατ. ευρώ (1,6 δισ. δραχμές), τα οποία αποπληρώνουν, μέσω των αυξημένων τελών, οι δημότες. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια είναι για απαλλοτριώσεις χώρων (1 δισ. δρχ.), για αποπληρωμές παρελθόντων οικονομικών ετών (300 εκατ. δρχ.) και για τα πριμ παραγωγικότητας των εργαζομένων (300 εκατ. δρχ.).

Από 14,5 έως 132 ευρώ πληρώνουν οι γονείς για τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του δήμου
Και φυσικά, η συνδιοίκηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, δε διεκδικεί τους παράνομα παρακρατηθέντες, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μόνο για το Δήμο Ιλίου, φτάνουν στο ποσό των περίπου 40 εκατ. ευρώ και στην ουσία δανείζεται χρήματα που ανήκουν στο δήμο!

Ιδιωτικοποιήσεις και τροφεία

Η διοίκηση του δήμου έχει προχωρήσει στη δημιουργία δύο δημοτικών επιχειρήσεων, για τα τεχνικά έργα και τις κατασκευές (ΔΕΚΤΕ) και για την Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό (ΔΕΑΠ), οι οποίες, στην ουσία, προωθούν την έμμεση ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΚΤΕ αναλαμβάνει με απ' ευθείας αναθέσεις πάνω από το 50% - σύμφωνα με στοιχεία της παράταξης «Συνεργασία Αλλαγής» - των έργων που εκτελεί ο δήμος και τα δίνει στους μεγαλοεργολάβους της περιοχής, χωρίς την εκτέλεση καν μειοδοτικού διαγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως καταγγέλλει η «Συνεργασία Αλλαγής», υπάρχουν περιπτώσεις που η εν λόγω δημοτική επιχείρηση ανέθεσε σε υπεργολάβο έργα, τα οποία η διοίκηση του δήμου δεν της είχε ακόμη αναθέσει! Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το έργο της διαμόρφωσης τμήματος του αθλητικού χώρου στην περιοχή της «ραδιοφωνίας» του δήμου, όπου, σύμφωνα με τα τιμολόγια, το έργο ανατέθηκε από το δήμο στη ΔΕΚΤΕ, έξι μήνες μετά την κατασκευή του από τον εργολάβο.

Αντίστοιχα, η ΔΕΑΠ έχει δώσει σε ιδιώτη τους διαφημιστικούς χώρους (σ.σ. τις λεγόμενες «ρακέτες»). Διαχειρίζεται τα αναψυκτήρια του δήμου, τα οποία και ενοικιάζει σε ιδιώτες. Υλοποιεί τα δημοτικά προγράμματα του ωδείου, του ΚΑΠΗ, του Δημοτικού Αθλητισμού και της Κοινωνικής Μέριμνας.

Ιδιαίτερα για το ωδείο η διοίκηση έχει επιβάλει υψηλότατα δίδακτρα που φτάνουν τα 40 ευρώ το μήνα. Τροφεία, όμως, έχει επιβάλει και στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Συγκεκριμένα, για να αφήνουν οι γονείς τα παιδιά τους σε 1 από τους 7 παιδικούς σταθμούς του δήμου είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τροφεία που κυμαίνονται από 14,5 ευρώ (5.000 δραχμές) μέχρι 132 ευρώ (45.000 δραχμές) το μήνα, ανάλογα με το εισόδημα των γονέων. Τροφεία δεν πληρώνουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ.

Ανατροπή εργασιακών σχέσεων

Η διοίκηση του δήμου, σε συνεργασία με τη δημοτική παράταξη που στηρίζεται από τη ΝΔ, η οποία υιοθετεί πολλές από τις αποφάσεις της διοίκησης, προχωρά στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ακολουθώντας τη γενικότερη πολιτική που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, όπως σημειώνουν και σε σχετική ανακοίνωσή τους οι ΚΟΒ Ιλίου του ΚΚΕ «πόσο τοπικό μπορεί να είναι το πρόβλημα της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και πώς αυτά αντιμετωπίστηκαν στο Δήμο Ιλίου, με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που ψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝ και της ΝΔ, με την απασχόληση εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, ή με την υιοθέτηση και υλοποίηση σεμιναρίων προς τους ανέργους για το πώς θα βρουν δουλιά;»

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους παιδικούς σταθμούς, για παράδειγμα, 18 εργαζόμενοι εργάζονται με σύμβαση έργου. Οι δημοτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται και ως «Δούρειος Ιππος» για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα στη ΔΕΚΤΕ οι εφτά στους 21 εργαζόμενους δουλεύουν με συμβάσεις. Στη ΔΕΑΠ σε σύνολο 149 εργαζομένων μόλις οι 8 είναι αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι 141 είναι διάφορες συμβάσεις.

Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ που είναι στη διοίκηση του δήμου, αποφάσισαν την υλοποίηση της μερικής απασχόλησης στο δήμο. Δηλαδή, την πρόσληψη εργαζομένων για 20 ώρες τη βδομάδα με μηνιαίο μισθό τα 500 ευρώ. Και την ίδια στιγμή, εμπαίζοντας τους ανέργους της πόλης, όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός από τη «Συνεργασία Αλλαγής», ενέκριναν την πίστωση 28.000 ευρώ σε εταιρία, προκειμένου να «συμβουλεύει» 27 ανέργους πώς θα βρουν δουλιά!

Χάνονται και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι

Πολιτική εκποίησης ή μερικής ιδιωτικοποίησης ακολουθεί η διοίκηση του δήμου και στην περίπτωση των ελεύθερων χώρων. Συγκεκριμένα, δε διεκδικεί από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη, Σερπιέρη, την περιοχή του λεγόμενου «Πύργου Βασιλίσσης». Επιπλέον, μια περιοχή έκτασης 40 στρεμμάτων, που ανήκει στην ΕΡΤ, γνωστή ως «ραδιοφωνία», παραμένει αναξιοποίητη, αφού η διοίκηση του δήμου δεν προχωρά στη διεκδίκησή της. Η διοίκηση του δήμου, μάλιστα, που αφήνει τόσους χώρους να χάνονται ή να εκποιούνται από ιδιώτες, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την καταστροφή των ελεύθερων χώρων για να μη γίνει σταθμός ΜΕΤΡΟ στην πόλη. Σταθμός που θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους της πόλης, αλλά και της γύρω περιοχής.

Τέλος, δεν έχει φροντίσει για την κατασκευή δικτύου όμβριων υδάτων, αφού στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, δεν υπάρχει καν, ενώ στο μικρό τμήμα που υπάρχει αντίστοιχο δίκτυο, είναι παντελώς ανεπαρκές. Το αποτέλεσμα είναι σε κάθε δυνατή βροχή η πόλη να πλημμυρίζει (όπως έγινε το Νοέμβρη του περασμένου χρόνου), ενώ την ίδια στιγμή, οι κοίτες των ρεμάτων της πόλης, είναι επικίνδυνες, αφού δεν έχουν καν προστατευτικά τοιχία με ευθύνη της διοίκησης η οποία και αδιαφορεί.