20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του

Γενικός Γραμματέας επανεκλέχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας

Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005

Ο Δημήτρης Χριστόφιας
Με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, στο οποίο συμμετείχαν 1.500 σύνεδροι. Η νέα Κεντρική Επιτροπή στην πρώτη της Συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα τον Δημήτρη Χριστόφια

Το Συνέδριο άρχισε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης με την εισηγητική ομιλία του ΓΓ Δ. Χριστόφια, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εκπροσώπων ελληνοκυπριακών, τουρκοκυπριακών και ξένων κομμάτων. Στο Συνέδριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Ηλ. Λέγγερη, μέλος της ΚΕ. Επίσης, παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΝΔ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και από τον ΣΥΝ το μέλος της ΠΓ Πάνος Τρυγάζης.

Στην αρχή της δεύτερης μέρας του συνεδρίου χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι όλων των ελληνοκυπριακών Κομμάτων αλλά, επίσης, και εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών Κομμάτων. Στη συνέχεια, χαιρέτισαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων (ο χαιρετισμός που απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Χαιρέτισαν επίσης αρκετά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας, του ΚΚΡΟ, του ΚΚ Κίνας και ο Φρ. Βουρτς, εκπρόσωπος της GUE (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά - Πράσινη Σκανδιναβική Αριστερά).

Να σημειώσουμε πως στην εισηγητική ομιλία του ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ, το κόμμα της εργατικής τάξης, το Κόμμα του λαού, το Κόμμα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων θα σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα της φιλίας, της συνεργασίας και της κοινής πάλης για λεύτερη, ενωμένη, κοινή πατρίδα».

Εκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες όπως υπογράμμισε, έγιναν μέσα στις συνθήκες της «νέας τάξης».

Οπως σημείωσε, το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Στόχος του ΑΚΕΛ, συνέχισε, «είναι να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν».

Η λύση, υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, πρέπει «να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, να αποκαθιστά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα».

Στο χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθεί και να εξευρεθεί στα πλαίσια διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, ενώ το «σχέδιο Ανάν» δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει και πως στόχος είναι να υπάρξουν «ουσιαστικές αλλαγές».