ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους, τον κομμουνιστή Δημήτρη Φέτση
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005

Τον αναπάντεχο χαμό του Δημήτρη Φέτση, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε αυτοκινητικό δυστύχημα την περασμένη Πέμπτη, επιστρέφοντας από κομματική δουλιά, υποδέχονται με θλίψη οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των αυτοαπαχολούμενων. Οι συλλογικές οργανώσεις των ΕΒΕ αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους, που μαχητικά υπεράσπισε τα δικαιώματά τους, που οδήγησε τις διεκδικήσεις τους και τον αγώνα τους με μόνο οδηγό τα πραγματικά συμφέροντά τους.

Ο Δημήτρης Φέτσης γεννήθηκε το 1947 στη Λευκάδα από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από πολύ μικρός βγήκε στη βιοπάλη και εργάστηκε ως ξυλουργός. Γνωρίζοντας από νωρίς το μετερίζι του μεροκάματου και αναγνωρίζοντας τον δίκαιο αγώνα της εργατικής τάξης, εντάχτηκε από μικρή ηλικία στο λαϊκό κίνημα. Σε ηλικία 16 χρονών οργανώθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ και στη συνέχεια στη «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη».

Ιδιαίτερα δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα τον επαγγελματοβιοτεχνών, όπου ανέπτυξε πλούσια και πολύχρονη συνδικαλιστική δράση. Διατέλεσε πρόεδρος στο Σωματείο Ξυλουργών Αθήνας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επικεφαλής της ΔΗΚΕΒΕ.

Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1983 και από τότε υπηρέτησε πιστά και αταλάντευτα το Κόμμα από κάθε χρέωση που του εμπιστεύτηκε. Στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής.

Τα Σωματεία αυτοαπασχολούμενων, που εκφράζουν τη θλίψη τους για το χαμό του Δ. Φέτση, δίνουν την υπόσχεση ότι δε θα ξεχάσουν ποτέ τον ίδιο, τη δράση του, την πίστη με την οποία υπηρέτησε τα ιδανικά του και τα δίκαια του λαού.

Τη θλίψη της για το χαμό του Δ. Φέτση εκφράζει με δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ): «Η ΟΒΣΑ με απέραντη θλίψη πληροφορήθηκε τον απροσδόκητο και άδικο χαμό του συναδέλφου και συντρόφου Δ. Φέτση, που έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος γυρνώντας από συνδικαλιστική δουλιά.

Ευχόμαστε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, τα παιδιά του και τη μάνα του.

Ο συνάδελφος Δημήτρης είχε διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, βάζοντας τη σφραγίδα του στη λειτουργία και τη δράση της, αλλά και στην αγωνιστική της κατεύθυνση.

Είχε διατελέσει για πολλά χρόνια μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, πρόεδρός της και πρόεδρος της συνδικαλιστικής παράταξης της ΔΗΚΕΒΕ.

Ο συνάδελφος και σύντροφος Δημήτρης ήταν η ψυχή αυτού που λέμε αγωνιστικό κομμάτι των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ.

Εβλεπε ότι με αυτή την πολιτική, σε αυτό το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ δεν έχουν κανένα μέλλον. Θα καταστραφούν από τον μονοπωλιακό ανταγωνισμό, από την ατελείωτη διαδικασία της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης.

Πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για τη συσπείρωση όλων εκείνων των αγωνιστικών δυνάμεων, για τη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού αγωνιστικού πόλου των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ενάντια στις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα, τους μεγαλοκατασκευαστές, τους μεγαλοεισαγωγείς κλπ.

Αγωνιζόταν για τη συνεργασία των μικρών ΕΒΕ με την εργατική τάξη και τους αγρότες, για το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας και του αντιμονοπωλιακού μετώπου.

Με μεγάλη υπομονή και αποφασιστικότητα αγωνιζόταν ενάντια στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που καλλιεργούν αυταπάτες, μοιρολατρία και ηττοπάθεια.

Αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στη συναλλαγή και τη διαφθορά, που αφοπλίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο συνάδελφος και σύντροφος Δημήτρης είχε συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ θα βρουν την οριστική τους λύση σε μια άλλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ θα έχουν τη δουλιά τους, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ασφάλιση - Υγεία - Παιδεία και πολλά άλλα δικαιώματα, ικανά να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ο συνάδελφος και σύντροφος Δημήτρης, παλεύοντας για πολλά χρόνια από διαφορετικά πόστα του συνδικαλιστικού κινήματος για τόσο υψηλά και μεγάλα ιδανικά, κατέκτησε τον τύπο του ανθρώπου που απλόχερα κάνει πολλές θυσίες για το καλό των λαϊκών στρωμάτων, για το καλό των παιδιών του και των παιδιών όλου του κόσμου.

Ηταν υπόδειγμα συνέπειας και αγωνιστικότητας. Η ανιδιοτέλεια και η σεμνότητα τον χαρακτήριζαν. Ηταν μια μεγάλη προσωπικότητα, που ξεπέρασε το χώρο των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, κατέκτησε επάξια τον τίτλο του λαϊκού αγωνιστή. Εγινε συνδικαλιστής παράδειγμα προς μίμηση!

Ολα αυτά τα στοιχεία συνέβαλαν στο να αναδειχτεί στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής.

Η απώλειά του είναι μεγάλη.

Οσοι τον ζήσαμε, σίγουρα δε θα τον ξεχάσουμε!

Δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο με αυτόν δρόμο!».

Το προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ στο τηλεγράφημά τους αναφέρουν: «Για τον άδικο χαμό του προσφιλούς σας συντρόφου και μέλους της ΚΕ του Κόμματός σας, Δημήτρη Φέτση, δεχτείτε τα θερμά συλλυπητήρια του προεδρείου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ. Ο Δημήτρης επί χρόνια υπηρέτησε πιστά από πολλές θέσεις το χώρο των επαγγελματιών, βιοτεχνών και (μικρο)εμπόρων και από τη θέση του προέδρου της Συνομοσπονδίας μας. Ηταν πάντα συνεπής στις ιδέες του, ακούραστος μαχητής και συνεπής αγωνιστής. Θα τον θυμόμαστε πάντα».

Το Συνδικάτο ΤΑΞΙ Αττικής, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε, σημειώνει: «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την ειλικρινή μας συμπάθεια για τον αναπάντεχο θάνατο του συνδικαλιστή στο μικρομεσαίο χώρο και μέλους του Κόμματός σας, Δημήτρη Φέτση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργυροχρυσοχόων «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον άδικο χαμό του μέλους της ΚΕ του Κόμματός σας, Δημήτρη Φέτση. Συμπαραστεκόμαστε στο πένθος της οικογένειας του ανθρώπου που επί χρόνια υπηρέτησε με συνέπεια το χώρο των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων με μαχητικότητα και ήθος, από τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ και της ΟΒΣΑ. Θα τον θυμόμαστε πάντα».