ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Παραδίδεται σε επιχειρηματίες με ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην περιοχή

Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005

Τμήμα της έκτασης όπου πρόκειται να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις του γηπέδου που θα χρησιμοποιεί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός
Το θέμα της σταδιακής παράδοσης του Ελαιώνα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, με την ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Λ. Κανέλλη και Ελπ. Παντελάκη με Ερώτησή τους στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Οπως σημειώνουν, «με τα διαδοχικά Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, μια τεράστια έκταση, που προσεγγίζει τα 10.000 στρέμματα στο κέντρο του Λεκανοπεδίου, προσφέρεται κομμάτι - κομμάτι στο μεγάλο κεφάλαιο».

Αυτή η πολιτική, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, που εφαρμόζεται και στην περίπτωση του Ελαιώνα, βρίσκεται στον αντίποδα της ουσιαστικής αξιοποίησης της περιοχής σε όφελος του λαού, «αφού θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικότατο περιβαλλοντικό παράγοντα για "ανάσα ζωής" στα εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής και στις διαρκώς επιδεινούμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα ΠΔ, που εκδόθηκαν την προηγούμενη δεκαετία και αφορούσαν τους Δήμους Ταύρου, Περιστερίου και Αγιος Ιωάννης Ρέντη, έστρωσαν τον αντιλαϊκό δρόμο».

Ομως, στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, επισημαίνουν οι βουλευτές, κινείται και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία - με νέο ΠΔ που τροποποιεί εκείνο του 1995, το οποίο και καθόριζε τις επιτρεπόμενες χρήσεις στον Ελαιώνα - διευκολύνει τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. «Οπως φαίνεται - τονίζουν - στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετηθούν πλήρως οι απαιτήσεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με την παραχώρηση μεγάλης έκτασης, για την κατασκευή και εκμετάλλευση νέου γηπέδου».

Στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τα οποία η περιοχή του Ελαιώνα μετατρέπεται σε υπερτοπικό επιχειρηματικό πόλο, σημειώνουν οι βουλευτές του Κόμματος, εντάσσονται ακόμα:

Στην πραγματικότητα, τονίζουν, το σύνολο της έκτασης του Ελαιώνα, με τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ - που βρήκε στρωμένο έδαφος από αυτές του ΠΑΣΟΚ - αλλά και με ευθύνη των δημοτικών αρχών, προσφέρεται στο μεγάλο κεφάλαιο, «με βασικό επιχείρημα το ξεπέρασμα της υποβάθμισης και μιας ανάπτυξης με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και σε βάρος των συμφερόντων του λαού».

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ «αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ολόπλευρη αξιοποίηση του Ελαιώνα για τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων ολόκληρου του Λεκανοπεδίου και αν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να αναδειχτεί ο περιβαλλοντικός του χαρακτήρας».