«Ληρ» ως οικογενειακό δράμα
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005

Ο σαιξπηρικός «Βασιλιάς Ληρ» παρουσιάζεται, στο Εθνικό Θέατρο, στη σκηνή «Κοτοπούλη», για τέταρτη φορά, στην εβδομηντατριάχρονη ιστορία του. Οι προηγούμενες ήσαν, το 1938-1940, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη με τον Αιμίλιο Βεάκη. Το 1957-1958 με τον Αλέξη Μινωτή σε δική του σκηνοθεσία, αλλά και στον ομώνυμο ρόλο. Είκοσι χρόνια μετά, πάλι o Μινωτής ανέβασε τον «Ληρ» με μεγάλη επιτυχία.

Συνεργαζόμενος για δεύτερη φορά με την πρώτη Κρατική Σκηνή της χώρας, ο Σκοπιανός σκηνοθέτης Σλόμπονταν Ουνκόφσκι μιλά για το έργο: «Στην παράστασή μας, σε πρώτο πλάνο, έρχεται η σχέση γονιού και παιδιών, ένα οικογενειακό δράμα... Τα θέματα που πραγματεύεται το έργο είναι πολλά. Μου κίνησε το ενδιαφέρον να σκεφθώ πώς θα το "διάβαζε" ένας πιο σύγχρονος. Ας πούμε ο Στρίντμπεργκ... Παρακολουθώ τον "Ληρ", την ωρίμανσή του μέσα από τα δεινά που περνά... Είναι ένας βασιλιάς, ένας άνθρωπος πιο σωστά, που είχε τα πάντα. Και τα έχασε... όλα».

Πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Καταλειφός. Παίζουν ακόμη: Νίκος Αρβανίτης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Δανάη Σκιάδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Γιώργος Δάμπασης, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Θανάσης Ευθυμιάδης, Δημήτρης Μάριζας, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος κ.ά.

Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ. Με τον Σκοπιανό σκηνοθέτη συνεργάζονται: Μέτα Χοσεβάρ (σκηνικά), Αντζελίνα Ατλατζίκ (κοστούμια), Βασίλης Δημητρίου (μουσική), Αντώνης Παναγιωτόπουλος (φωτισμοί).