8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Αξιόλογο, αλλά και απειλούμενο
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005

«Ο Ιταλός» του Αντρέι Κραβτσούκ (Ρωσία) διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ, αλλά θα είναι και υποψήφια για «Οσκαρ» ξένης ταινίας
Μεγαλύτερο, πάντα ποιοτικό, αλλά και απειλούμενο από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ελληνική κινηματογραφία, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ανοίγει αύριο τις «πύλες» του, προσφέροντας την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά φυσικά και στον κόσμο της ευρύτερης περιοχής, να παρακολουθήσουν, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στα δρώμενα, μέχρι και τις 10/12 οπότε ολοκληρώνονται.

Καταχωρημένο ήδη στην εγχώρια και διεθνή «κινηματογραφική» συνείδηση σαν ένα από τα σημαντικότερα του είδους του, το Φεστιβάλ διοργανώνει για πέμπτη χρονιά και την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Κάμερα Ζιζάνιο, με ταινίες που δημιούργησαν παιδιά και κρίνονται από συνομήλικούς τους σε δύο διαγωνιστικά τμήματα (ελληνικό, διεθνές) και ένα πληροφοριακό! Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ, το Κάμερα Ζιζάνιο γιγαντώθηκε ήδη τόσο πολύ, που ήδη αποτελεί ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο φετινό Κάμερα Ζιζάνιο (ξεκίνησε ήδη) θα προβληθούν συνολικά 208 ταινίες, με τις 44 από αυτές να προέρχονται από 35 σχολεία της Ελλάδας. Ο θεσμός έχει καταξιωθεί στο εξωτερικό, όπου σε αντίστοιχα φεστιβάλ, η συμμετοχή στο Κάμερα Ζιζάνιο αποτελεί ξεχωριστό βραβείο.

Τα καλά νέα από ελληνικής πλευράς όμως σταματούν εδώ. Γιατί στο Φεστιβάλ διαγωνίζεται μόλις μία ελληνική μεγάλου μήκους ταινία και αυτή σε συμπαραγωγή με τη Γαλλία, ενώ η χώρα «διασώζεται» στο διαγωνιστικό μικρού μήκους με τέσσερις ταινίες και άλλες τέσσερις κινουμένων σχεδίων. Το σύνολο αποτελεί και «ρεκόρ» εθνικών συμμετοχών στο Φεστιβάλ, αν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Δ. Σπύρου, υπογράμμισε την ποιότητά τους.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε πως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρά τον κινηματογράφο για νέους, ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα στο εξωτερικό, με θεσμοθετημένα κονδύλια. Το Φεστιβάλ έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάπτυξη αυτού του κινηματογραφικού είδους στην Ελλάδα, αλλά το «ΕΚΚ δε θέλησε ποτέ να αναπτυχθεί, αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την εκπαιδευτική κοινότητα». Η «απάντηση» του αντιπροέδρου του ΕΚΚ, Β. Μαζωμένου - που παραβρέθηκε στη συνέντευξη - ήταν ότι η σημερινή διοίκηση του Κέντρου ...είναι «ανοιχτή σε προτάσεις».

Το Φεστιβάλ, εκτός των προβολών, θα διοργανώσει, όπως πάντα, εργαστήρια κινηματογράφου και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης ανέρχεται στα 500.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να καλύπτεται από τη Νομαρχία Ηλείας (ο νομάρχης Τάκης Δημητρουλόπουλος δήλωσε στη συνέντευξη πως φέτος το Φεστιβάλ θα ενισχυθεί και με κτιριακή υποδομή) και το ΥΠΠΟ.

Ωστόσο, το Φεστιβάλ Ολυμπίας - αλλά και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας - κινδυνεύει να απολέσει το σημερινό χαρακτήρα του, λόγω των αντιδραστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης μέσω του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο. Ο παρευρεθείς σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, Α. Παπαδόπουλος, είπε ότι το Φεστιβάλ Ολυμπίας θα ενταχθεί, με το ν/σ, στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η «ένταξη» θα γίνει με τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία, όπως θα συμβεί και με το Φεστιβάλ Δράμας. Το τελευταίο μάλλον θα είναι «διμετοχικό» (ΥΠΠΟ και Δήμος Δράμας), ενώ το πρώτο «πολυμετοχικό».

Αυτό θα είναι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στη χειμαζόμενη ελληνική κινηματογραφία, αφού θα ανοίξει ο δρόμος για άνευ όρων παράδοση αυτών των θεσμών στο κεφάλαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα Βραβεία Ποιότητας (2007-09-01 00:00:00.0)
Κριτικοί και τα... παιδιά (2003-12-16 00:00:00.0)
Ψηφοθηρικό «εντάξει»... (2003-10-18 00:00:00.0)
Η γιορτή των «μικρομηκάδων» (2003-09-09 00:00:00.0)
Βραβεία κινηματογραφικής ποιότητας (2000-09-12 00:00:00.0)
Τα κρατικά βραβεία (1998-09-08 00:00:00.0)