ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Αναγκαία για την ανάπτυξη και το περιβάλλον

Αυτό επισήμανε ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος, σε Διημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ στην Αθήνα

Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005

Ενα από τα έργα της εκτροπής που «αραχνιάζουν» εδώ και χρόνια
«Το ΚΚΕ προβάλλει σταθερά την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της άμεσης υλοποίησης του έργου του Αχελώου, στον αντίποδα των επιλογών της ΕΕ. Δε χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα στη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, σε αντίθεση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Θεωρεί τεχνητή την αντιπαράθεση αρμοδιοτήτων μεταξύ νομαρχιακών οργάνων των νομών που διέρχεται ο Αχελώος. Θεωρεί υποκριτική και λαθεμένη τη θεώρηση που απορρίπτει γενικά "κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον" και αρνείται να εξετάσει τη συγκεκριμένη επίδραση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Υποστηρίζει, τέλος, την πραγματοποίηση απ' το Δημόσιο της κατασκευής, διαχείρισης και λειτουργίας του έργου στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στον αντίποδα της προώθησης των συμπράξεων (ΣΔΙΤ) απ' την κυβέρνηση».

Αυτά υπογράμμισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνοντας χαιρετισμό στη Διημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ και άρχισε χτες στην Αθήνα με τίτλο «Αχελώος: Η βέλτιστη διαχείριση» και κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών τάχτηκε υπέρ της πραγματοποίησης του έργου της εκτροπής, το οποίο βρίσκεται για ακόμη μια φορά μπλοκαρισμένο.

«Το ΚΚΕ θεωρεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου σαν χρήσιμο και αναγκαίο στην κατεύθυνση της συνδυασμένης ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών», τόνισε σε άλλο σημείο ο Μ. Παπαδόπουλος, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι το έργο της εκτροπής μπορεί να συμβάλει ταυτόχρονα:

«Με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς - επισήμανε ο Μ. Παπαδόπουλος - γιατί η ΕΕ αρνείται τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου υποδομής, αφού αυτό δε συμβαδίζει με τις κοινοτικές κατευθύνσεις και επιλογές. Μπορεί επίσης να αντιληφθεί γιατί δεν προώθησαν το έργο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το έργο της εκτροπής δε συμβαδίζει με τον προσανατολισμό της νέας ΚΑΠ για συρρίκνωση της κοινοτικής και ελληνικής γεωργίας και επιτάχυνση των ρυθμών συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και της γης. Δε συμβαδίζει με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και του ΠΟΕ για αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων προς κοινοτικές χώρες απ' τα αναπτυσσόμενα κράτη. Οι κοινοτικές κατευθύνσεις συμβάλλουν στη συρρίκνωση της μικρής αγροτικής εκμετάλλευσης».

«Το έργο - κατέληξε ο Μ. Παπαδόπουλος - βρίσκεται επίσης σε φανερή διάσταση και με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας - πλαίσιο για τα νερά και του νόμου εναρμόνισης (Ν. 3199/2003), που θέτει ουσιαστικά σαν προτεραιότητα στη χρήση υδάτινων πόρων την ύδρευση έναντι της άρδευσης και στηρίζει την αύξηση της τιμολόγησης του νερού άρδευσης εισάγοντας το λεγόμενο "περιβαλλοντικό" κόστος υπηρεσιών ύδατος.

Η αντιλαϊκή αυτή οδηγία επιταχύνει την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, υπηρετεί την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης, υιοθετεί τη διαχείριση μιας φθίνουσας πορείας των υδάτινων πόρων και εισάγει την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει". Πρόκειται, δηλαδή, για μια νομοθετική ρύθμιση που νομιμοποιεί τη ρύπανση, αντιπαραθέτει τεχνητά τις ανάγκες διατροφής που καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα και τις ανάγκες ύδρευσης και δε διασφαλίζει την αναβάθμιση των υδάτινων πόρων».

Τις εργασίες της Διημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, παραθέτοντας όλες τις αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το πολυσυζητημένο έργο της εκτροπής του Αχελώου, ενώ οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τάχτηκαν στα λόγια υπέρ του έργου, που στην πράξη έχουν τορπιλίσει. Ακόμα, μίλησαν - μεταξύ άλλων - ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Λέγκας και ο Ν. Ζαρμπαλάς από το ΠΑΣΟΚ.

«Το έργο της Εκτροπής του Αχελώου και της άρδευσης της θεσσαλικής πεδιάδας δε συμφέρει μόνο οικονομικά τη χώρα, τόνισε ο πρώην υπουργός Ευ. Κουλουμπής. Τη συμφέρει και για λόγους περιβάλλοντος». Αυτοί που λένε ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον - εξήγησε - ας υπολογίσουν ποια θα είναι η «ζημιά» από την εκτροπή του 20% του νερού του Αχελώου που χύνεται στη θάλασσα και ποιο το «κέρδος» από τις ποσότητες νερού που εκτρέπονται στη Θεσσαλία. Εκτός από την ύδρευση και άρδευση του θεσσαλικού κάμπου και την αντιπλημμυρική προστασία που επιτυγχάνεται με αρδευτικά κανάλια - κατέληξε - καθαρίζει το πιο βρώμικο ελληνικό ποτάμι. Καθαρίζει τον Πηνειό που η ρύπανσή του σήμερα φτάνει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και δημιουργεί τραγικά προβλήματα στη Θεσσαλία.