ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
«Επιθετικά» προσανατολίζεται η αστυνομία

Στο όνομα της πάταξης της «τρομοκρατίας», όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, η χώρα μπαίνει σε μια επικίνδυνη περίοδο, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το χαφιεδισμό και το «κυνήγι μαγισσών»

Τρίτη 13 Ιούνη 2000

Με γρήγορους ρυθμούς προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα αμερικανόπνευστα σχέδια για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και των δημοκρατικών του κατακτήσεων. Στο όνομα της πάταξης της «τρομοκρατίας», όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, η χώρα μπαίνει σε μια επικίνδυνη περίοδο, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το χαφιεδισμό και το «κυνήγι μαγισσών. Πρωταγωνιστές από τη μια πλευρά οι αστυνομικοί με τους χαφιέδες και από την άλλη κάθε πολίτης αυτής της χώρας που, για τον άλφα ή βήτα λόγο, θα θεωρείται ύποπτος, αφού σύμφωνα με το νέο αμερικανικό δόγμα περί τρομοκρατίας, όποιος αντιδρά στη νέα τάξη πραγμάτων και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, είναι τρομοκράτης.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ενώ το όλο θέμα επιχειρείται να τεθεί υπό ευρωπαϊκή αιγίδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρέσβης συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Ν. Θέμελη και συζήτησαν το ενδεχόμενο η «αντιτρομοκρατική πολιτική» της κυβέρνησης να πάρει και ευρωπαϊκή διάσταση, με την ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων (κοινών δηλώσεων, φόρουμ κλπ).

Η «στροφή» της αστυνομίας για την υλοποίηση αυτού του επικίνδυνου σχεδίου προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης με δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο και ενισχύθηκαν χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να αναδείξει σε κεντρικό κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα το φαινόμενο της τρομοκρατίας... Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «αλλάζει άρδην ο χαρακτήρας της αστυνομίας με προγραμματισμένο και επιθετικό προσανατολισμό». Αλλάζει, είπε συγκεκριμένα, ο χαρακτήρας της δράσης των αστυνομικών υπηρεσιών, με «κύριο χαρακτηρισμό τη μαχητικότητα, την εγρήγορση και την ένταση». Ο υπουργός διαμήνυσε στους αξιωματικούς να ενημερώσουν το προσωπικό ότι «η καταστολή της «τρομοκρατίας» πρέπει να γίνει σε δυο επίπεδα, στο κορυφαίο, με την οργάνωση «17Ν» και στο περιφερειακό, με τις διάφορες μικρότερες οργανώσεις και ομάδες που προχωρούν σε μικρής εμβέλειας ενέργειες, οι οποίες ωστόσο προβάλλονται ως καθαρή τρομοκρατία στο εξωτερικό»! Η κυνική αυτή ομολογία έρχεται να απαντήσει στα ερωτηματικά και τις εύλογες απορίες ακόμα και των στελεχών της κυβέρνησης, που πριν από μερικές βδομάδες είχαν σχολιάσει αρνητικά το περιεχόμενο των εκθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ακόμα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε χαρακτηρίσει τότε αδικαιολόγητη και υπερβολική την αναφορά στα «γκαζάκια» και τους εμπρησμούς, ενώ τώρα εμφανίζεται να έχει ασπαστεί πλήρως τις αμερικανικές υποδείξεις για τον προσανατολισμό της αστυνομίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ολόκληρη η αστυνομία, όλες ανεξαρτήτως οι υπηρεσίες είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει διαρκώς να ασχολούνται με την πάταξη της τρομοκρατίας. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη λογική, ανεφάρμοστη βέβαια στην πράξη, αλλά που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες και να οδηγήσει την ίδια την αστυνομία σε φαιδρές καταστάσεις. Οταν δεν έχει καν προσδιοριστεί από την αστυνομία το φαινόμενο της τρομοκρατίας και ο χαρακτήρας της «17Ν» ειδικότερα, όταν ομολογείται από την ίδια την κυβέρνηση ότι οι έρευνες είναι στο μηδέν, όταν διατυμπανίζουν ότι δεν υπάρχουν λίστες υπόπτων, γεννάται εύλογα το ερώτημα προς ποια κατεύθυνση θα στραφούν οι έρευνες της αστυνομίας και προς ποια κατεύθυνση θα αρχίσουν να ψάχνουν τους τρομοκράτες; Στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, ή στους προβοκάτορες και στις ύποπτες δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, όπως καταγγέλλουν δημόσια πλέον ακόμα και πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης;

Τα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχουν ούτε σαν απλός προβληματισμός στα κυβερνητικά επιτελεία και στην πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει κάτω από τις αμερικανικές πιέσεις το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ένα άλλο απόσπασμα από τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης: «Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αλίευση της πληροφορίας σ' όλα τα επίπεδα. Η Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχουν, αλλά θα ενισχύσουν σημαντικά τα τμήματα πληροφοριών τους». Και για να μη γίνει καμιά παρανόηση, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, συμπληρώνει ότι στο εξής θα επιστρατευτεί και η «σύγχρονη τεχνολογία» (φορητά κομπιούτερ ακόμα και σε μυστικά περιπολικά, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τους κεντρικούς υπολογιστές κλπ).

Στο «παιγνίδι» θα ενταχθεί και η Τροχαία, για την οποία το υπουργείο επιφυλάσσει ιδιαίτερο ρόλο στο όνομα της βελτίωσης της κυκλοφορίας. Η πόλη της Αθήνας θα αποκτήσει ηλεκτρονικό σύστημα της κυκλοφορίας, οι τροχονόμοι θα αφήσουν τα φανάρια και θα ασχοληθούν με σημαντικότερες κατά τον υπουργό δραστηριότητες κλπ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τέλος μυθεύματα τα όσα έχουν γίνει γνωστά γύρω από τις αμερικανικές πιέσεις για τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας του 2004. Με το επιχείρημα ότι ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που πρέπει να προμηθευτεί η χώρα, είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ για το σύμβουλο ασφαλείας, που θα προσλάβει το υπουργείο αποκάλυψε ότι για τέσσερα χρόνια η αμοιβή θα είναι περίπου ένα δισ. δραχμές, ποσό, άνευ ιδιαίτερης σημασίας, κατά τον υπουργό...