«Να φύγει τώρα η χωματερή»
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005

Για μια ακόμα φορά κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων και των γύρω δήμων απαίτησαν, με διαδήλωσή τους στο κέντρο της Αθήνας, να φύγει η χωματερή
«Αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού - καμιά χωματερή στη Δυτική Αττική» απαίτησαν χτες με τη νέα τους διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας για μια ακόμα φορά κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων και των γύρω δήμων. Η κινητοποίηση, που διοργανώθηκε από τη Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής, ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας με συνθήματα, όπως, «Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή», έφτασαν έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Εκεί αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλο και τον γγ, Γ. Κατσιγιάννη. Για μια ακόμα φορά, όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα του λαού της περιοχής, συνεχίζοντας την τακτική της επίρριψης των ευθυνών σε άλλους. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι να συνεχίζεται το αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, το οποίο «πληρώνουν» οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων και του Θριασίου, με τη χωματερή να παραμένει στην περιοχή τους.

Το μόνο που επανέλαβε με βεβαιότητα ο υφυπουργός είναι ότι η λυματολάσπη δεν πρόκειται να ξαναπάει στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Ομως, στην αυριανή συζήτηση στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ ο σύμβουλος επικρατείας Ι. Μαντζουράνης θα εισηγηθεί να γίνει δεκτή η προσφυγή της ΕΥΔΑΠ και τα λύματα της Ψυττάλειας να εναποθέτονται στη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Στο σκεπτικό της εισήγησης θα αναφέρεται ότι η λάσπη δέχεται επεξεργασία σε επίπεδα επιστημονικά αποδεκτά και ότι δεν προκύπτει ο ισχυρισμός για ανέφικτο της διάθεσης της λάσπης στα Ανω Λιόσια.