ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Βήμα ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αποκάλυψαν την ουσία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου και τις ευθύνες που έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005

Από κινητοποίηση εργαζομένων στις τράπεζες
Ενα ακόμα σοβαρό βήμα για το ξεθεμελίωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και τις ιδιωτικοποιήσεις αποτελεί το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το νομοσχέδιο είναι στο σύνολό του αντεργατικό και προωθεί μια αντιδραστική μεταρρύθμιση, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, καταγγέλλοντας ότι με αυτό διευκολύνεται το μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να λεηλατήσει τις ΔΕΚΟ και να αποκομίσει τεράστια κέρδη. Σε αυτό, είπε, οφείλεται και όλη η διαμάχη που έχει ξεκινήσει τελευταία ανάμεσα σε διάφορα αντικρουόμενα μεγάλα συμφέροντα που μάχονται για τη διανομή της πίτας των ΔΕΚΟ. Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μεγαλώνει η εκμετάλλευση όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, παλιών και νέων, και αποτελεί προπομπό για το χτύπημα δικαιωμάτων ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι με το νομοσχέδιο καταργούνται ακόμα και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αφού οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα δίνονται με υπουργικές αποφάσεις.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι με το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ επιχειρείται η ολοκλήρωση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων υπέρ των μονοπωλίων και κατά των εργαζομένων. Στόχος, είπε, είναι η προσφορά των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο, κάτι που θα σημάνει τη λειτουργία των ΔΕΚΟ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που τελικά θα αποβεί σε βάρος των ίδιων των καταναλωτών.

Ενδεικτικό του εργασιακού μεσαίωνα που επέρχεται με το νομοσχέδιο είναι ότι οι νέοι θα προσλαμβάνονται με επτάμηνες συμβάσεις οι οποίες θα ανανεώνονται προφανώς για όσους μένουν φρόνιμοι και δεν ασχολούνται με ενοχλητικά πράγματα, όπως η τήρηση του οκταώρου ή η συμμετοχή σε απεργίες. Αλλωστε, είπε ο Δ. Τσιόγκας, και σήμερα το 30% του προσωπικού, για παράδειγμα, της ΔΕΗ, είναι εργαζόμενοι διάφορων εργολάβων που έχουν αναλάβει έργα στην επιχείρηση.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε υποκριτική αφού επί των κυβερνήσεών του είχε αρχίσει η ιδιωτικοποίηση των πάντων, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα.

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από κοινού προωθούν πολιτικές που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και λένε ψέματα ότι με τις αναδιαρθρώσεις των ΔΕΚΟ θα εξυπηρετηθεί ο λαός. Το ΚΚΕ, συνέχισε, σε αντίθεση με αυτήν την πολιτική προτείνει οι ΔΕΚΟ να είναι αποκλειστικά δημόσιες και να προσφέρουν φθηνές υπηρεσίες στο λαό.

Ο βουλευτής κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν την κυβερνητική προπαγάνδα που επιχειρεί να τους διαχωρίσει ανάλογα με το εάν εργάζονται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα και να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που στην ουσία βάζουν πλάτη για να περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές. Τους κάλεσε δε να πάρουν μέρος μαζί με το ΠΑΜΕ στην απεργία στις 14 του Δεκέμβρη διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, 52 ευρώ μεροκάματο και 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας.

Ο Α. Τζέκης

Στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης τόνισε ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ γίνεται βήμα βήμα τα τελευταία 15 χρόνια μετά από απαίτηση των ιδιωτών και προκειμένου να τσακιστούν τα εργασιακά δικαιώματα. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, είπε, διαμόρφωσαν όλα αυτά τα χρόνια το περιβάλλον λειτουργίας των ΔΕΚΟ με τους ρουσφετολογικούς μηχανισμούς και τις πελατειακές σχέσεις. Και αντί να απολογούνται έρχονται σήμερα και ρίχνουν το βάρος για τα «κακώς κείμενα» στους εργαζόμενους, τους οποίους μάλιστα προσπαθούν να διασπάσουν προκειμένου να περάσει πιο εύκολα η επίθεση ενάντια στα δικαιώματά τους. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι επόμενο θύμα της επίθεσης θα είναι ο στενός δημόσιος τομέας αφού η ΕΕ προστάζει και οι κυβερνήσεις υλοποιούν την εξίσωση στην εξαθλίωση.

Σχολιάζοντας την υποκριτική θέση του ΠΑΣΟΚ, που τάσσεται κατά του νομοσχεδίου, υπενθύμισε ότι στα ντοκουμέντα του αναφέρεται πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη «ευελιξία στην αγορά εργασίας» και επέκταση της μερικής ή προσωρινής απασχόλησης.

Υπερασπιζόμενος το αντεργατικό τερατούργημα ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, ισχυρίστηκε ότι αποτελεί «βαθιά διαρθρωτική τομή» που χρειάζεται ο ελληνικός λαός. Είπε ότι οι αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς οι ΔΕΚΟ πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικές για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ παρά τα όσα λέει σήμερα όταν ήταν στην κυβέρνηση προωθούσε μέτρα για τις ΔΕΚΟ που δεν απέχουν από τις σημερινές επιλογές. Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Μανώλης ζήτησε σε περίπτωση διαφοράς για την εισοδηματική πολιτική μιας ΔΕΚΟ να μην αποφασίζει ο υπουργός αλλά να παραπέμπεται το θέμα στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις ομιλίες τους ήταν μεν αντίθετοι με το νομοσχέδιο αλλά υπερασπίστηκαν την πολιτική των κυβερνήσεών τους, οι οποίες όμως ήταν αυτές που άνοιξαν το δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ ενώ κατά ψήφισε και ο ΣΥΝ.