ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δολοφόνησαν κι άλλον εργάτη

Ενας 45χρονος οικοδόμος είναι το 103ο θύμα των εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους δουλιάς, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία

Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005

Το σημείο απ' όπου ανασύρθηκε νεκρός ο 45χρονος οικοδόμος. Ο εκσκαφέας δούλευε ακριβώς πάνω από το κεφάλι του, προκαλώντας την κατάρρευση των χωμάτων και του υπόγειου τοίχου...
Με τη ζωή του πλήρωσε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλιάς και την εντατικοποίηση της εργασίας στο κυνήγι της εργοδοσίας για περισσότερα κέρδη, ένας ακόμα οικοδόμος, ο Λεωνίδας Γεωργακόπουλος 45 χρονών, πατέρας τριών παιδιών, που έπεσε θύμα νέου εργοδοτικού εγκλήματος σε ανεγειρόμενη οικοδομή, χτες στο Νέο Φάληρο (Αγίου Δημητρίου και Χρυσοστόμου Σμύρνης, κοντά στο γήπεδο Καραϊσκάκη).

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα έρχεται μία μόλις εβδομάδα μετά το φρικτό θάνατο, με παρόμοιο τρόπο, του 33χρονου Αλβανού Αρτάν Μπραϊλίκα στη Λάρισα, ο οποίος μάλιστα παρέμενε αγνώστων στοιχείων δέκα σχεδόν ώρες μετά την ανάσυρσή του.

Ο εκσκαφέας δούλευε πάνω από το κεφάλι του

Ηταν 10.30 το πρωί περίπου, όταν ο Λ. Γεωργακόπουλος καταπλακώθηκε από έναν υπόγειο τοίχο, την ώρα που εκτελούσε εργασίες θεμελίωσης σε βάθος τεσσάρων μέτρων μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του. Την ίδια στιγμή, ακριβώς από πάνω δούλευε ένας εκσκαφέας!!!

Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του από διπλανές οικοδομές, ο εκσκαφέας ήταν σε λειτουργία κι εκτελούσε διάφορες εργασίες ακριβώς πάνω και δίπλα όπου δούλευαν εκείνη την ώρα οι τρεις οικοδόμοι. Κάποια στιγμή και καθώς ο εκσκαφέας κατευθυνόταν συχνά προς το σημείο της θεμελίωσης, η κίνηση και το βάρος του αποτέλεσαν την αιτία που χώμα και τοίχος υποχώρησαν, με αποτέλεσμα να καταπλακώσουν τον άτυχο οικοδόμο. Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του γλίτωσαν από καθαρή τύχη.

Αμέσως οι συνάδελφοί του, με τη συνδρομή άλλων οικοδόμων από παρακείμενες οικοδομές, προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τον άτυχο άντρα. Οταν, μετά από λίγο τα κατάφεραν, τον ανέσυραν νεκρό και σε φρικτή κατάσταση. Το ασθενοφόρο που κατέφθασε στον τόπο του εγκλήματος απλά παρέλαβε τη σορό του. Οι υπεύθυνοι της τεχνικής εταιρίας με την επωνυμία «Α. Καλαμπάκας και ΣΙΑ ΟΕ», που έχουν αναλάβει την κατασκευή της οικοδομής, μέχρι αργά το βράδυ παρέμεναν άφαντοι.

Καθαρή δολοφονία

Στον τόπο του εγκλήματος έσπευσε αμέσως ο Αντρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους για τις συνθήκες εργασίας και τα αίτια του δυστυχήματος, οι τελευταίοι κατήγγειλαν ότι υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας που συνοδεύεται από παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Και μάλιστα όταν τολμούν και διαμαρτύρονται για τα μέτρα ασφαλείας, η απάντηση που εισπράττουν από τους εργοδότες είναι: «Αν δε σου αρέσει, φύγε από τη δουλιά».

«Δεν πρόκειται πλέον για ατύχημα, αλλά για καθαρή δολοφονία» επισήμανε ο Αντρ. Ζαζόπουλος και συμπλήρωσε: «Μια ακόμη εργατική οικογένεια ντύθηκε στα μαύρα, τρία παιδιά έμειναν χωρίς πατέρα. Κι όλα αυτά για την αύξηση των κερδών της εργοδοσίας».

«Η κατάσταση στους χώρους δουλιάς και κυρίως στους χώρους των κατασκευών είναι τραγική. Πολλοί χώροι δουλιάς είναι παγίδες θανάτου. Η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την κατάσταση φρίκης που έχει διαμορφωθεί όχι μόνο κωφεύει όπως η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, αλλά παίρνει και αυτή μια σειρά από αντεργατικά μέτρα τα οποία ενισχύουν την ασυδοσία της εργοδοσίας. Μόνη λύση για τους εργάτες να πάρουν την υπόθεση της ζωής στα δικά τους χέρια» υπογράμμισε το συνδικαλιστικό στέλεχος και καταλήγοντας τόνισε: «Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται η μαζική τους δράση μέσα από τα συνδικάτα τους, έχοντας στο στόχαστρο τους αίτιους και τα αίτια αυτής της κατάστασης που βιώνει γενικά η εργατική τάξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβάλλουν το ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» (2024-04-20 00:00:00.0)
Ενοχη η πολιτική της κυβέρνησης (2005-12-17 00:00:00.0)
Αγώνας μέχρι να πληρωθεί και ο τελευταίος (2005-01-14 00:00:00.0)
Οχι άλλο αίμα! (2002-06-12 00:00:00.0)
ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ποτισμένα τα κέρδη τους! (2002-01-16 00:00:00.0)
Θανατηφόρο ατύχημα (1999-07-21 00:00:00.0)