ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ετσι δημιούργησαν το αδιέξοδο

Με τον υπάρχοντα σχεδιασμό το 87% των στερεών αποβλήτων της Αττικής θα κατευθύνονται και πάλι στο Θριάσιο...

Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005

Σαν να μην έφτανε ο υπερκορεσμός του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, ο χώρος εξακολουθεί να υποδέχεται και τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας...
Το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων στην Αττική, έτσι όπως μεθοδεύεται τα τελευταία 10 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ και ΤΕΔΚΝΑ), τα οποία διοικούνται από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, αποτελεί ένα χωρίς προηγούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα, με τεράστιες παράλληλα επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα των κατοίκων του Θριάσιου Πεδίου.

Αποκορύφωμα όλων αυτών αποτελεί:

Ας ανατρέξουμε στους σημαντικότερους σταθμούς στην εξέλιξη του ζητήματος, όπου καταγράφονται τα παρακάτω:

Eurokinissi

Εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ - ΤΕΔΚΝΑ) που διοικούν τα δύο κόμματα, μαζί με το ΣΥΝ, οι Αθηναίοι κινδυνεύουν να πνιγούν στα σκουπίδια
Ολα αυτά με διάφορες αποφάσεις άρχισαν να ανατρέπονται από το 1997, με πρώτη την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής στις 24/1/1997.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια δεν παύει να ενεργοποιείται ένα σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που με το πλαίσιο του νόμου 2939/2001 για την «εναλλακτική διαχείριση» (την ανακύκλωση) των αποβλήτων συσκευασιών και άλλων προϊόντων, εκχωρεί αυτούς τους τομείς πλήρως στους ιδιώτες.

Από πρόσφατη κινητοποίηση της Διαδημοτικής Επιτροπής κατά της χωματερής Α. Λιοσίων
Η πολιτική αυτή συνοδεύεται και με τις προσπάθειες για την υιοθέτηση ως μεθόδου διάθεσης των στερεών αποβλήτων της καρκινογόνας καύσης και των παραλλαγών της (πυρόλυση, αεριοποίηση κλπ.), μια μέθοδο έντονα εχθρική στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, πανάκριβη, ενώ θα συνεπάγεται την πλήρη εξάρτηση από τον πολυεθνικό οίκο κατασκευής.

Σε όλες αυτές τις ενέργειες των κυβερνήσεων σημαντικές είναι οι ευθύνες και των διοικήσεων του ΕΣΔΚΝΑ και της ΤΕΔΚΝΑ, που:

Προτάσεις ουσίας και διεξόδου

Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ στήριζε το έργο του ΕΣΔΚΝΑ μέχρι το 1995, χωρίς βέβαια να σιωπήσει και στη μετέπειτα περίοδο των υπαναχωρήσεων και των συμβιβασμών, οπότε οι χειρισμοί της κυβέρνησης και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέτρεψαν άρδην το σχεδιασμό και τη διαφαινόμενη λύση. Το ΚΚΕ με Ερωτήσεις στη Βουλή, με τοποθετήσεις των στελεχών του και με παρεμβάσεις των αιρετών μελών του στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις, που συνοψίζονται στα εξής: