ΟΧΙ στη νέα σκλαβιά!
Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005

Οι γυναίκες είναι το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα των εργαζομένων, έχουν το μεγαλύτερο μερτικό στην ανεργία και στη μερική απασχόληση. (Φωτογραφία απόπορεία εργατριών της ΣΕΞ ΦΟΡΜ στο υπουργείο Εργασίας)
Πες «όχι» στη νέα δουλεία που ετοιμάζουν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις - πες «όχι» στη διευθέτηση «του χρόνου εργασίας και στην απελευθέρωση του ωραρίου»!

Ετσι ξεκίνησε και συνεχίζεται η καμπάνια της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ενάντια στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που πλήττει το σύνολο των εργαζομένων κι ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και τη νεολαία. Γιατί; Γιατί οι γυναίκες είναι το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα των εργαζομένων, έχουν το μεγαλύτερο μερτικό στην ανεργία και στη μερική απασχόληση, γι' αυτό και η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης τις αναγκάζει να υπομένουν την τρομοκρατία και την προσβολή της προσωπικότητας τους στους χώρους δουλιάς.

Ο ελεύθερος χρόνος μηδενίζεται

Οπως είναι ήδη γνωστό, ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας προβλέπει 10ωρη - 12ωρη εργασία χωρίς πληρωμή των υπερωριών και συνολική μείωση της υπερωριακής αμοιβής. Καταργεί το σταθερό - ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο - 7ωρο. Υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυξάνει την απλήρωτη δουλιά και την εντατικοποίηση, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων. Προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή, στην κοινωνική δράση. Ειδικότερα για τις γυναίκες, αυτό σημαίνει μηδενισμό του ελεύθερου χρόνου τους: Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι για τις πολλές γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που υφίστανται τις επιπτώσεις από τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, την εμπορευματοποίηση της Υγείας της Παιδείας και της Πρόνοιας; Ολα αυτά τις φορτώνουν υποχρεώσεις που ανήκουν στην πολιτεία: Στο σπίτι πάντα τις περιμένει δεύτερο οκτάωρο - και βάλε - για τα παιδιά, την οικογένεια, τους ηλικιωμένους και τους αρρώστους. Τόσες ώρες δουλιάς ροκανίζουν τη σωματική και την ψυχική υγεία, πολύ περισσότερο όταν η κούραση από τις υπερωρίες δε θα αναπληρώνεται σε ξεκούραση... Οσο για διασκέδαση ή συνδικαλισμό; θα καταλήξουν να είναι δραστηριότητες μιας άλλης εποχής!

Η καμπάνια της ΟΓΕ είναι τριπλή και γίνεται παράλληλα. Εκτός από τα εργασιακά, αφορά και την ακρίβεια και τον τρόπο που λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί - δύο καυτά θέματα για κάθε εργαζόμενη μητέρα.

Η ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά δεν εκτινάσσει μόνο τις τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και των εισιτηρίων στα ύψη:

«Η γυναίκα καλείται να ακριβοπληρώσει το δικαίωμα στη μητρότητα, που θεωρείται από το κράτος ότι είναι ατομική υπόθεση της κάθε μητέρας», τονίζει η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου. «Υποθηκεύει τη ζωή της και των παιδιών της στις τράπεζες με δάνεια και με πιστωτικές κάρτες. Οι διακοπές και οι εκδρομές έχουν γίνει είδος πολυτελείας και δικαίωμα για λίγους και προνομιούχους. Η τηλεόραση γίνεται η πιο φτηνή λύση για την Ελληνίδα εργαζόμενη, αφού το θέατρο, το σινεμά και η μουσική αποτελούν επιλογές για... ακριβά γούστα. Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου βιώνουν τη δραματική αύξηση των ενοικίων, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και τη δαπάνη για μεταφορά των παιδιών».

Στην ερώτηση, πού γίνεται η καμπάνια ή μάλλον οι καμπάνιες της ΟΓΕ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας απαντά: «Σ' όλη την Ελλάδα κυρίως στους τόπους δουλιάς (για τους παιδικούς σταθμούς γίνεται έρευνα επιτόπια) καταγραφή των αναγκών, πόσες γυναίκες δεν καλύπτονται από παιδικό σταθμό, πόσα τροφεία πληρώνουν κ.ά.

Σ' ό,τι αφορά στην ακρίβεια, τα μέλη της ΟΓΕ πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές, στα μαγαζιά, σε πλατείες, σε τράπεζες, όπου συζητάνε με τις γυναίκες. Και, βέβαια, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας πηγαίνουν εκεί που δουλεύουν οι εργαζόμενες, στα ΙΚΑ, στα νοσοκομεία και μιλάνε μαζί τους. Για το πώς τα βγάζει πέρα κάθε γυναίκα; Τι κάνουν οι εμποροϋπάλληλοι με τα τετράωρα; Τι γίνεται με τις διαπροσωπικές σχέσεις;

Το 2006 η ΟΓΕ θα γιορτάσει τα τριάντα της χρόνια με τοπικές εκδηλώσεις, αφίσες και το Γενάρη, στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη γιορτή για το κόψιμο της πίτας, θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στην Γαλάτεια Καζαντζάκη».


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ