ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εκατοντάδες κι αποφασισμένοι οι διαδηλωτές
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005

Από μαχόμενα νιάτα «πλημμύρισαν», χτες, οι δρόμοι των θεσσαλικών πόλεων, καθώς μαθητές και σπουδαστές συμμετείχαν δυναμικά στην κινητοποίηση για το δικαίωμα της νεολαίας στην ουσιαστική και ολόπλευρη μόρφωση. Στις συγκεντρώσεις και στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, το Βόλο και στην Καρδίτσα, αναδείχτηκε το αγωνιστικό φρόνημα της μαθητικής και σπουδαστικής νεολαίας και η αποφασιστικότητά της να διεκδικήσει, ανυποχώρητα κι αταλάντευτα, μια άλλη Παιδεία, που δε θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, αλλά θα τίθεται στην υπηρεσία του λαού και του τόπου.

Πάνω από 700 μαθητές σχολείων του νομού και φοιτητές, συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο Βόλο, πάνω από 500 στη Λάρισα και πάνω από 300 στην Καρδίτσα. Κι έχει σημασία να σημειώσουμε ότι αυτή η μαζική συμμετοχή κατακτήθηκε, παρά το κλίμα τρομοκράτησης που επέβαλαν οι διευθυντές πολλών σχολείων, απειλώντας με απουσίες και αποβολές ή και κλειδώνοντας τις πόρτες. Και δεν ήταν μόνο η μαζικότητα των διαδηλώσεων που προκάλεσε εντύπωση, αλλά και το αγωνιστικό πάθος που ξεχείλιζε από τις καρδιές των νέων και το άκουγες στα συνθήματά τους, που δονούσαν, συνεχώς, την ατμόσφαιρα.

Μαζί με το νεανικό αυθορμητισμό, έβλεπες και τη συνειδητοποίηση, που επιβάλλουν στη νέα γενιά οι ανάγκες των καιρών και τα προσκλητήρια του μέλλοντος. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η διαδήλωση της Λάρισας πέρασε και από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, για να δείξει πως ο αγώνας της νεολαίας για τη μόρφωση «περνάει» μέσα από την πάλη της εργατικής τάξης για την κοινωνική αλλαγή και την κοινωνική απελευθέρωση.

Οι μαθητές και οι σπουδαστές της Θεσσαλίας που πήραν μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση, διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα. Γι' αυτό και μετά τις διαδηλώσεις πήραν αποφάσεις για συγκρότηση Συντονιστικών Οργάνων, που θα οργανώσουν και θα συντονίσουν την πάλη.