ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λέξεις διπλά άγνωστες για τους μετανάστες...

...όπως αναδείχτηκε και στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν το Σάββατο η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005

Αποψη από την εκδήλωση του Σαββάτου
Ο εμπαιγμός των δυνάμεων του κεφαλαίου που ξεχειλίζει και η ανάγκη «να βάλουν όλοι πλάτη, με τη δράση μέσα από τα συνδικάτα για να σηκώσουμε τα δικαιώματά μας απ' τη λάσπη όπου βουλιάζουν», αναδείχτηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο, Παγκόσμια Μέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η εκδήλωση απευθύνθηκε ειδικά σε μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενους, των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται ακόμα πιο άγρια από ό,τι των ντόπιων εργατών, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Αντ. Αντανασιώτης, μιλώντας στην εκδήλωση: Μετανάστες και πρόσφυγες, συχνά γίνονται πειραματόζωα για την εφαρμογή των νέων κατασταλτικών μέτρων. Οσοι δεν έχουν χαρτιά, δεν μπορούν να νοσηλευτούν ή να πάνε στα νοσοκομεία, «λες και οι αρρώστιες ξεχωρίζουν όσους έχουν ή δεν έχουν χαρτιά».

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αποκαλύψει ότι η μετανάστευση δεν είναι επιλογή, όπως και ότι η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων δεν είναι φιλευσπλαχνία, αλλά σύσφιξη των δεσμών τους για την κοινή πάλη, την ένταξη και την πάλη μέσα από τα συνδικάτα, υπογράμμισε ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων.

«Τα θυμούνται μια φορά το χρόνο και τις υπόλοιπες 364 μέρες τα καταπατάνε», σημείωσε ο Νίκος Τουτουτσάκης, από τη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, για τη στάση των ιθυνόντων απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην εκδήλωση πήραν το λόγο μετανάστες από τη Ρωσία, το Μπανγκλαντές και αλλού, που μίλησαν για την ομηρία που βιώνουν οι μετανάστες, αλλά και την ανάγκη κοινής πάλης μέσα απ' τα συνδικάτα. «Η πείνα δεν έχει χρώμα, η φιλία δεν έχει χρώμα, είμαστε εργάτες, πρέπει να είμαστε ενωμένοι...», σημείωσε ένας απ' αυτούς.