Η Αστυπάλαια του πολιτισμού
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000

Ενάντια στην απαξιωτική «λογική» των «άγονων γραμμών» και στον πολιτισμικό αποκλεισμό, που οι κυβερνήσεις επέβαλαν στην περιφέρεια, η Αστυπάλαια αντιτάσσει τη δική της πολιτιστική πρόταση με το 1ο Φεστιβάλ της «Στην Αστυπάλαια για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό».

Το φεστιβάλ ( 17/6- 16/7) είναι «επιθετικό». Ο άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιώργος Ανδρέου, ξεκαθάρισε ότι «ξεκινάμε τον καλοκαιρινό κύκλο του φεστιβάλ σε χρονική στιγμή τέτοια, που να μπορούν να τον παρακολουθήσουν οι ντόπιοι και όχι να φτιάξουμε άλλο ένα δρώμενο για τους καλοκαιρινούς τουρίστες, όπως τόσα που γίνονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα».

Συνδέοντας την επιτυχία του φεστιβάλ με την αποδοχή του από τους κατοίκους, ο Γ. Ανδρέου προσθέτει πως η γιορτή αφιερώνεται στους κατοίκους «που τους αξίζουν αυτά που θα δείξουμε, αλλά δεν τα απολαμβάνουν, για λόγους που όλοι ξέρουμε και έχουν να κάνουν με τη δημιουργημένη, εδώ και πολλά χρόνια, Ελλάδα των δύο ταχυτήτων».

Στο Κάστρο θα εμφανιστούν οι παρακάτω καλλιτέχνες: Ελένη Τσαλιγοπούλου (17/6), Νίκος Ξυδάκης (19/6), ΟΝΑΡ (23/6), Παιγνιώτες του Αιγαίου (25/6), Μίλτος Πασχαλίδης (26/6), Μικρές περιπλανήσεις (1/7), χορευτικό συγκρότημα Πύλου(16/7).

Στο Μουσείο θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο, ο οποίος θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης του νησιού: «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση» (18/6), «Θανάση πάρε τ' όπλο σου» (22/6), «Επιχείρηση γης μαδιάμ» (27/6), «Οι ήσυχες μέρες του Αυγούστου» (30/6).