ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Με σκιές προς τη Συρία
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005

Από τη χτεσινή κηδεία - διαδήλωση
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Σε διαδήλωση κατά της συριακής πολιτικής στο Λίβανο εξελίχθηκε η κηδεία του δημοσιογράφου και βουλευτή, Γκιμπράν Τουένι, που πραγματοποιήθηκε σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Οι δρόμοι της λιβανικής πρωτεύουσας κατακλύστηκαν από δεκάδες χιλιάδες κόσμου που θρηνούσαν και φώναζαν συνθήματα κατά της Συρίας, αλλά και του Προέδρου Εμίλ Λαχούντ, κατηγορώντας τον ότι είναι «υποχείριο της Δαμασκού». Κρίνοντας, προφανώς, ως αρκετά επικίνδυνη την κατάσταση, στη Βηρυτό μετέβη, χθες, και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου για «να διαμεσολαβήσει στη βελτίωση των συρο-λιβανικών σχέσεων».

Απευθυνόμενος στο πλήθος που συμμετείχε στην κηδεία - διαδήλωση, ο πατέρας του δολοφονημένου 48χρονου, Γκασάν Τουένι, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, ζητώντας από τους συμπολίτες του να μην υπάρξει εκδίκηση ή μίσος. Χτες, στη Βηρυτό, τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά ανταποκρινόμενα στο αίτημα των κομμάτων της λεγόμενης «αντισυριακής» συμμαχίας για γενική απεργία. Στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή, τιμώντας τον δολοφονημένο Τουένι, του οποίου «το θάρρος και την τίμια ασυμβίβαστη στάση του» έσπευσαν να εξάρουν και οι εκπρόσωποι της «Χεζμπολάχ».

Οπως έγινε γνωστό, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διευρύνει τις αρμοδιότητες της τρέχουσας έρευνας για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι προκειμένου να ενταχθούν, σε αυτήν, και οι άλλες 13 δολοφονικές ενέργειες που σημάδεψαν το Λίβανο, τους τελευταίους μήνες, ιδιαιτέρως όσες στόχευσαν πολιτικά πρόσωπα. Από την πλευρά της η Δαμασκός επανέλαβε, χτες, ότι θεωρεί «τρομοκρατική ενέργεια» τη δολοφονία Τουένι που «στοχεύει στην ενοχοποίηση της Συρίας», ενώ παράλληλα επέκρινε το περιεχόμενο της δεύτερης αναφοράς του Γερμανού ανακριτή Μέλις για την έρευνα Χαρίρι, όσον αφορά στα σημεία που καταλογίζει «καθυστέρηση» στη συριακή πλευρά ως προς τη συνεργασία της.