Με το βλέμμα στραμμένο στους νέους αγώνες
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000

Πριν ακόμα σκοτεινιάσει το αίθριο είχε γεμίσει ασφυκτικά. Στη φωτογραφία διακρίνεται ένα τμήμα του
Τα αγωνιστικά μέτωπα που αναπτύχθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, όπως στο χώρο της παιδείας και στη συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και σε επίπεδο συμπαράταξης με άλλες πολιτικές δυνάμεις αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τη δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.

Στην όμορφη βραδιά στην έδρα της ΚΕ έδωσαν το «παρών» αγωνιστές από αυτούς τους χώρους, που συναντήθηκαν με το ΚΚΕ στο πεζοδρόμιο και με την παρουσία τους σηματοδοτούν τη συνέχεια αυτής της συνάντησης.

Εξηγώντας τη δική του συμμετοχή στη βραδιά, ο Κώστας Καλαφάτης, καθηγητής - μαθηματικός, δήλωσε: «Κινούμαι στο χώρο της παιδείας. Η κατάσταση είναι τραγική. Βρισκόμαστε σε έναν ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο, τα παιδιά βρίσκονται σε μια κατάσταση σύγχυσης, σε μια κατάσταση πραγματικά μεγάλης κόπωσης. Σαν καθηγητής βλέπω όλη αυτή την κατάσταση και αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνουν. Προσπαθούμε με όλους τους ανθρώπους και όλους τους χώρους που βλέπουν αυτή την κατάσταση να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθεί. Γι' αυτό βρίσκομαι εδώ, να ενώσω κι εγώ τη δύναμή μου με όλους τους ανθρώπους και με το ΚΚΕ και όπου αλλού βρίσκονται για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ό,τι μπορούμε».

«Ανταποκρινόμαστε κι εμείς στην πρόσκληση του ΚΚΕ και το ευχαριστούμε ιδιαίτερα», σημείωσε ο Δημήτρης Χατζηχαριστός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε: «Πιστεύω ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι πάρα πολύ χρήσιμες για να συσφίξουμε τις σχέσεις όλοι οι άνθρωποι που στηρίζουμε το Κόμμα και, γενικότερα, να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας και να προχωρήσει το Κόμμα ακόμη περισσότερο, να δυναμώσει την επιρροή του στο λαό».

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, καθηγητής του ΕΜΠ, δήλωσε: «Βρίσκομαι εδώ πέρα γιατί θεωρώ το ΚΚΕ την πιο συνεπή αριστερή δύναμη. Αυτή τη στιγμή ο τόπος χρειάζεται μια συνεπή αριστερή πολιτική. Δεν μπορώ να δω ποια άλλη δύναμη αυτή τη στιγμή θα μπορέσει να την εκφράσει καλύτερα από το ΚΚΕ. Προσωπικά δεν είμαι ενταγμένος, αλλά κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσω στην υλοποίηση των πολιτικών του».

«Ηρθαμε σήμερα εδώ για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που κάναμε προεκλογικά» δήλωσε ο Γιάννης Αργυροκαστρίτης, από την Κομμουνιστική Ανανέωση και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι το εργατικό κίνημα και η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει στη συγκρότηση του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου. Γι' αυτό είμαστε εδώ με όλες τις δημοκρατικές και αγωνιστικές δυνάμεις, να συζητήσουμε και να δούμε τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τάξη μας».

Ο Σπύρος Ράλλης, γενικός γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, υπογράμμισε ότι «η σημερινή μου παρουσία εδώ εκφράζει την ευαρέσκεια του κλάδου μας για τη συνεργασία που είχαμε σε συνδικαλιστικό επίπεδο και τη δημιουργία του ΠΑΜΕ εδώ και ενάμιση χρόνο, που εκτιμάμε ότι ήταν πετυχημένη, προχωρά και θα προχωρήσει. Διότι έχουμε φτάσει να είμαστε οι μοναδικοί που αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα που μας έχουν φέρει αυτοί οι "εκσυγχρονιστές" και οι συνοδοιπόροι τους. Πιστεύω ότι με το ΠΑΜΕ, με τις ταξικές δυνάμεις, θα μπορέσουμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των εργοδοτών».