Διαπιστώσεις χωρίς αντίκρισμα...
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Κόσμου του Επενδυτή» (17-18/12/2005) με τον τίτλο «Σκιές για Νικήτα», που αναφερόταν στις προσλήψεις 150 υπαλλήλων στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για τις οποίες - σύμφωνα με το δημοσίευμα - δεν υπήρχε έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μιλώντας την ίδια μέρα στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση και τα Οικονομικά της Υγείας, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε: «Οι ημιμαθείς να διαβάσουν το νομικό καθεστώς του ΚΕΕΛΠΝΟ (σ.σ.: Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) Να μάθουν πως γίνονταν, πως γίνονται και πως θα συνεχίσουν να γίνονται οι προσλήψεις. Θα ξανακάνουμε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αρκεί να μας το επιτρέπει ο προϋπολογισμός, γιατί δημόσια υγεία χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν υπάρχει. Και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να αφήνω το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας κλειστό επειδή δεν υπάρχει προσωπικό».

Και είναι, βέβαια, σωστή η διαπίστωση, ότι δημόσια υγεία χωρίς προσωπικό δε γίνεται, αλλά δεν έχει την παραμικρή αξία και αντίκρισμα, όταν μπαίνει στην Προκρούστεια κλίνη του γνωστού σε όλους αντιλαϊκού προϋπολογισμού σκληρής μονόπλευρης λιτότητας και στον χώρο της Υγείας. Προϋπολογισμού, στον οποίο έχει συμφωνήσει και ο κ. Κακλαμάνης...