Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια ανάπαυλα γιορτής και ξανά στη μάχη
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000

Η Χρυσούλα Βαζούρα και το συγκρότημά της
Ο χώρος και ο χρόνος ντύθηκαν με μελωδίες και το βλέμμα «σκόνταφτε» παντού σε χαμογελαστά πρόσωπα ανθρώπων, που ξέρουν πως ο αγώνας είναι γλέντι και το γλέντι πηγή δύναμης για τη συνέχειά του, σε χέρια που έσμιγαν και σε ανοιχτές αγκαλιές, που καλωσόριζαν ή υποδέχονταν έναν παλιό γνώριμο, έναν φίλο, έναν σύντροφο. Χώρος: Το αίθριο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Χρόνος: Δευτέρα βράδυ από τις 8 μ.μ. μέχρι...; Ο χρόνος που αποχώρησαν και οι τελευταίοι καλεσμένοι από την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του Κόμματος, παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα, απροσδιόριστος, άλλωστε κανέναν δεν ενδιέφερε η ώρα εκείνο το βράδυ.

Μια ανάσα κεφιού ήταν η εκδήλωση προς άντληση δυνάμεων «για την ατομική και συλλογική μας προσπάθεια για ό,τι καλύτερο σ' αυτόν τον τόπο, για ό,τι προοδευτικότερο στον κόσμο ολόκληρο», όπως εύστοχα σημείωσε ο Αντώνης Σκυλλάκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, που απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους.

Παρόντες το βράδυ της Δευτέρας άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ζωής του τόπου. Καλλιτέχνες, εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου, συνδικαλιστές, αντιστασιακοί. Απαντες παρόντες. Ολοι όσοι βοήθησαν, ο καθένας από το μετερίζι του, να φτάσουν πλατιά στο λαό οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, όσοι ύψωσαν ανάστημα, κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού, της υποταγής και της μοιρολατρίας.

Το συγκρότημα του Στέφανου Ψαραδάκου, ο ίδιος και σε πρώτο πλάνο η Ειρήνη Σακκαλή
Ολοι αυτοί, που πιστεύουν ακράδαντα πως «η ειρήνη, τα δίκαια των λαών, η υπεράσπιση της κυριαρχίας της πατρίδας, ο γνήσιος πατριωτισμός και η διεθνής αλληλεγγύη, είναι ιδανικά και στόχοι, που παραμένουν ζωντανά στην ψυχή του λαού μας», όπως επισήμανε ο Αντ. Σκυλλάκος, αφού είχε σημειώσει ότι: «Η νέα τάξη πραγμάτων μπορεί να δείχνει τα δόντια της και να ετοιμάζει νέους γύρους επεμβάσεων στην περιοχή. Μπορεί μέσα στα γρανάζια της να συνθλίβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ταυτόχρονα να δυναμώνουν οι φωνές και οι "υποδείξεις" ότι πρέπει να βρισκόμαστε από την πλευρά των ισχυρών για να βγούμε τάχα κερδισμένοι κι εμείς».

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε και στις βαθιές ανατροπές στα κοινωνικά δικαιώματα, που σχεδιάζονται στη μετά ΟΝΕ εποχή, με αισιοδοξία όμως, απόρροια των νομοτελειών που διέπουν την κοινωνική εξέλιξη, υπογραμμίζοντας: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία, δεν πρόκειται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Θα αντιτάξουν μια πιο πλατιά, πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική αντίσταση και στην πορεία θα αλλάξουν τη "φορά των πραγμάτων"».

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως στη σημερινή κατάσταση «εμείς αντιτάσσουμε την ενότητα και τον αγώνα. Τη συσπείρωση και την κοινή δράση εκείνων, που, παρά τις διαφορές τους, θέλουν από κοινού να παλέψουμε. Εργαζόμαστε για μικρά και μεγάλα μέτωπα σε όλους της τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, στοχεύοντας σε ένα ενιαίο λαϊκό μέτωπο, που θα αλλάξει συσχετισμούς και θα οδηγήσει σε μια άλλη προοπτική το λαό και τον τόπο».

Με τις σκέψεις αυτές και με τη δέσμευση πως στην πορεία προς το 16ο Συνέδριο του Κόμματος θα δοθεί η ευκαιρία για ουσιαστική ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών, ο Αντ. Σκυλλάκος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να υψώσουν τα ποτήρια τους και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για την επιτυχία της βραδιάς.

Μια βραδιά, που, αμέσως μετά, στολίστηκε με τις μελωδίες του συγκροτήματος του Στέφανου Ψαραδάκου και της εκφραστικής φωνής της Ειρήνης Σακκαλή, δύο καλλιτέχνες που εδώ και λίγο καιρό ανιχνεύουν τους κοινούς μουσικούς τους δρόμους και που παρουσίασαν ένα απάνθισμα από το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, από τις δημιουργίες συνθετών, όπως ο Θεοδωράκης, ο Λοΐζος, ο Μικρούτσικος.

Η Ειρήνη Σακκαλή περιέγραψε ίσως με τον καλύτερο τρόπο τη βραδιά, σημειώνοντας ότι «εκτός από το δέος που μου δημιουργείται με όλους αυτούς τους ανθρώπους που με πλαισιώνουν, νιώθω ότι είμαι μέσα σε μια ζεστή αγκαλιά. Αυτό με κάνει να προχωρώ με δύναμη και να ελπίζω σε μέρες καλύτερες».

Τη σκυτάλη πήρε η Χρυσούλα Βαζούρα, που για τρίτη φορά τραγούδησε στον ίδιο χώρο με πολλή χαρά, όπως επισήμανε. Με το συγκρότημά της, παρουσίασε τραγούδια «που δείχνουν την καταγωγή μας και που δεν τα ξέφτισε ο χρόνος ποτέ», όπως τόνισε. Δημοτικά, παραδοσιακά, μουσική και τραγούδια για χορό, που οι προσκεκλημένοι τα τίμησαν δεόντως, χορεύοντας μέχρι το τέλος της εκδήλωσης.