ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Ιδιωτικοποίηση και ένταση των ταξικών φραγμών

Ανακοινώθηκε χτες ένα πρώτο πόρισμα της επιτροπής που έχει στήσει το υπουργείο Παιδείας για να προτείνει αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης

Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005

Motion Team

Πρόταση για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και ένταση των ταξικών φραγμών στα πανεπιστήμια αποτελεί το «ομόφωνο» πόρισμα της επιτροπής που έχει φτιάξει το υπουργείο Παιδείας υπό τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), Θ. Βερέμη, προκειμένου να νομιμοποιήσει τις αντιδραστικές αλλαγές που θέλει να φέρει στο νόμο-πλαίσιο των πανεπιστημίων.

Αυτή η λεγόμενη οκταμελής επιτροπή «σοφών» έδωσε χτες στη δημοσιότητα ένα πόρισμα εννιά σημείων, όπου μεταξύ άλλων προτείνει:

Η επιτροπή «σοφών» διευκρινίζει ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν τις τελικές της προτάσεις αλλά μόνο αυτά στα οποία έχει καταλήξει μέχρι τώρα «ομόφωνα», προϊδεάζοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αντιδραστικές προτάσεις εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση. Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για την προσκόλληση της επιτροπής στο άρμα της ΕΕ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, στο τέλος του πορίσματος σημειώνει ότι η λειτουργία ιδιωτικών «κοινοτικών» (της ΕΕ) πανεπιστημίων στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια πρέπει να θεωρείται δεδομένη και δεν μπορεί να την εμποδίσει το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Η αντίδραση των φοιτητών απέναντι σ' όλα αυτά πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού τόσο τις προηγούμενες μέρες με τις διαρροές των προτάσεων της επιτροπής στον Τύπο, όσο και χτες με την ανακοίνωσή τους, τα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ πήραν σαφή θέση καταδικάζοντάς τις.