ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Λογαριασμός τρισεκατομμυρίων για τη «νέα ΟΝΕ»!

Τα εμπλεκόμενα υπουργεία ζητούν συνολικά 2,3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Χτες η διυπουργική κατέληξε σε μια «πρώτη προσέγγιση» για 1,15 τρισ., αλλά θα υπάρξει «πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση. Ξεχωριστός ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004» που θα ξεπεράσει τα 600 δισ.

Τετάρτη 14 Ιούνη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο κούκος αηδόνι» θα κοστίσει τελικά στον ελληνικό λαό η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χτες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μια «πρώτη προσέγγιση» για το κόστος των έργων που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με την οποία το ποσό θα ανέλθει στο 1,15 τρισ. δραχμές, χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνεται ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», που αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 600 δισ. δραχμές. Ομως, το τελικό συνολικό κόστος αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Ενδεικτικό γι' αυτό είναι το γεγονός ότι η λίστα που συγκέντρωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ανεβάζει το ποσό στα 2, 3 τρισ. δραχμές, χωρίς βέβαια τον προϋπολογισμό της «Αθήνα 2004».

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη, με συνέπεια και η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει «πρόβλημα χρηματοδότησης». Χτες συνεδρίασε με αυτό το θέμα η διυπουργική επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου της πρώτης εκτίμησης για το 1,15 τρισ. δραχμές προκάλεσε αντιδράσεις ιδιαίτερα από την πλευρά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Οπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης, «θα επακολουθήσει δεύτερος γύρος όπου θα υπάρξει μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση, για να αντιμετωπιστούν ενστάσεις και αποκλίσεις από πλευράς υπουργών». Να σημειωθεί επίσης ότι ο προϋπολογισμός των κρατικών δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που προβλεπόταν από το φάκελο διεκδίκησης ήταν 1,411 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 500 δισ. δρχ., με σημερινή ισοτιμία δραχμής - δολαρίου.

Σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο Τηλ. Χυτήρης, τα έργα κατατάσσονται σε «υποχρεωτικά», «αναγκαία» και «παράλληλα». Πηγές χρηματοδότησης θα είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ και η πώληση αδειών κινητής τηλεφωνίας. (Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβρη το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, το Δημόσιο σκοπεύει να δώσει πρόσθετο φάσμα στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ υπήρχε δυνατότητα για μια τέταρτη άδεια. Υστερα από σχετική μελέτη, το πρόσθετο φάσμα κοστολογείται 15 δισ. δραχμές για τη συχνότητα «1800» που ενδιαφέρει ΠΑΝΑΦΟΝ και ΣΤΕΤ και 13 δισ. δραχμές για τη συχνότητα «900» που ενδιαφέρει την ΚΟΣΜΟΤΕ. Από τότε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Ομως δεν αποκλείεται οι εξελίξεις ν' αφορούν τις άδειες κινητής τηλεφωνίας στα κινητά «τρίτης γενιάς» UMTS. Ηδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου γίνεται ανάλογη συζήτηση για την παραχώρηση των σχετικών αδειών για τα κινητά τρίτης γενιάς, η αξία αυτών των αδειών κοστολογείται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

«Αθήνα 2004»

Το Ολυμπιακό Χωριό δε συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό των κρατικών δαπανών, γιατί το υπέρογκο κόστος του ανέλαβε απευθείας ο ΟΕΚ, δηλαδή οι εργαζόμενοι...
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «στόχο ισάξιο, αλλά και μεγαλύτερο από την ΟΝΕ», και ζήτησε από τους υπουργούς να παρακολουθούν «σε καθημερινή βάση» τον τομέα τους γιατί - όπως είπε - «μόνο έτσι θα κερδίσουμε το στοίχημα». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο θέμα του εθελοντισμού - «ο παλμός της προετοιμασίας πρέπει να ακουμπήσει όλους τους Ελληνες» είπε - αλλά και στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ένας τομέας που «πρέπει να αναδειχτεί».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το θέμα των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι οριστικοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ενωσης Ξενοδόχων και της «Αθήνα 2004», ενώ η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου μίλησε για την ανάγκη ανακαίνισης των ξενοδοχείων της Αθήνας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Οσον αφορά τη σύνθεση της πενταμελούς σύνθεσης του ΔΣ της «Αθήνα 2004», ο Τηλ. Χυτήρης δήλωσε ότι τα ονόματα θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.